Ugrás a tartalomra

Tomislav Žigmanov: A bunyevác nyelv nem létezik

2021.03.17
15:15
Forrás
subotica.com
A mi álláspontunk egyértelműen az, hogy a bunyevác nyelv nem létezik - mondta mai sajtótájékoztatóján Tomislav Žigmanov.

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke anak kapcsán tartott tájékoztatót, hogy a szabadkai Városi Képviselő-testület döntésének értelmében megkezdődik a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének folyamata a város területén. Žigmanov szerint a bunyevác nyelv nem rendelkezik a nyelv összes elemével, csak nyelvjárásnak tekinthető, így nem egyeznek az ezzel kapcsolatos VKT-döntéssel. Hozzátette, a VHDSZ szerint a döntés elfogadásakor nem vették figyelembe Szerbia erre vonatkozó szabályozását, amely a nemzetiség arányára vonatkozik. Leszögezte, a Horvát Nemzeti Tanáccsal együtt kérvényt fogalmaztak meg az illetékesek felé, hogy a horvát nyelvet is fogadják el hivatalos nyelvként több vajdasági településen, ahol jelentős horvát közösség él, például Zomborban, Apatinban és Bácson is, mivel a bunyevác nyelvvel kapcsolatos kezdeményezés precedenst teremtett - tette hozzá. 

Tomislav Žigmanov
bunyevác

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.