Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya/archív

Tomislav Žigmanov: A bunyevác nyelv nem létezik

2021.03.17
15:15
Forrás
subotica.com
A mi álláspontunk egyértelműen az, hogy a bunyevác nyelv nem létezik - mondta mai sajtótájékoztatóján Tomislav Žigmanov.

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke anak kapcsán tartott tájékoztatót, hogy a szabadkai Városi Képviselő-testület döntésének értelmében megkezdődik a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének folyamata a város területén. Žigmanov szerint a bunyevác nyelv nem rendelkezik a nyelv összes elemével, csak nyelvjárásnak tekinthető, így nem egyeznek az ezzel kapcsolatos VKT-döntéssel. Hozzátette, a VHDSZ szerint a döntés elfogadásakor nem vették figyelembe Szerbia erre vonatkozó szabályozását, amely a nemzetiség arányára vonatkozik. Leszögezte, a Horvát Nemzeti Tanáccsal együtt kérvényt fogalmaztak meg az illetékesek felé, hogy a horvát nyelvet is fogadják el hivatalos nyelvként több vajdasági településen, ahol jelentős horvát közösség él, például Zomborban, Apatinban és Bácson is, mivel a bunyevác nyelvvel kapcsolatos kezdeményezés precedenst teremtett - tette hozzá. 

Tomislav Žigmanov
bunyevác

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.