Ugrás a tartalomra

Torda kis magyar sziget közép-Bánátban

2018.10.12
15:24
2018.10.12
16:45
Forrás
Pannon RTV
Az itt élők a legnagyobb mértékben megtartották nemzeti önazonosságukat. Ehhez hathatós támogatást kaptak a MNT-től – hangzott el a Magyar Összefogás jelöltjeinek mai családlátogatásakor.

Az ezer lakosú, magyar többségű közösség legnagyobb kincse az iskola. Ugyan kihelyezett tagozatként működik, de biztosítja minden helybéli gyerek számára, hogy anyanyelvén végezze el az általános iskolát.

Kukli Angéla, szülő, Torda: „Kétgyermekes anyuka vagyok. A kislányunk most indult első osztályba. Kapta a magyar támogatást, ami nekünk sokat jelent. Örülünk neki, hogy itt be bírja fejezni a nyolc osztályt – magyar nyelven.”

A kisérettségi után szinte minden tordai gyerek középiskolába iratkozik. Sokan az egyetemeken folytatják tanulmányaikat. Pataki Andrea Nagybecskereken fejezte be a gimnáziumot, magyar nyelven. Most az újvidéki Orvostudományi Kar hallgatója.

Pataki Andrea, egyetemista, Torda: „Remélem, hogy a beteg gyerekek gondozásával tudok majd foglalkozni később. És remélem, hogy az ösztöndíj és a kollégium pedig hozzájárul ahhoz, hogy én sikeresen be tudjam fejezni a tanulmányaimat.”

A Magyar Összefogás jelöltjei pénteken öt tordai családot látogattak meg. Találkoztak iskolakezdő elsőssel, főiskolással, aki az MNT ösztöndíjasa és az Európa-kollégium lakója, illetve demonstrátori ösztöndíjassal is.

Linka Gabriella, jelölt, Magyar Összefogás: „A tordai gyerekek magyar iskolába járnak, és módjukba van középiskolába és főiskolára is továbbmenni. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a kis közösség ilyen erős és ilyen hajlandóság van bennük a továbbtanulásra. A Magyar Nemzeti Tanácsnak örömére szolgál, hogy segítheti ezeket a közösségeket, ezeket a gyerekeket a továbbtanulásuk folyamán.”

Torda fogyatkozó, de összetartó kis magyar közösség.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Nagyon fontos a számunkra, hogy van egy iskolánk, ahol még mindig nyolc osztályban folyik a tanítás – magyar nyelven. Az idén is 12-en iratkoztak be az első osztályba, akik megkapták a Magyar Nemzeti Tanácsnak a beiskolázási csomagját is. Nagyon fontos mindannyiunk számára, hisz ez a jövőt jelenti, hiszen amíg van gyerek, van fiatal.”

Ahhoz viszont, hogy a fiatalok az iskoláztatásuk után visszatérjenek vagy pedig a szülőfalujukba maradjanak, ahhoz munkalehetőséget kellene biztosítani számukra.

 

Torda
Magyar Összefogás

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.