Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Történelmi regionális beruházási egyezmény

2020-09-22
15:56
2020-09-22
17:15
Forrás
Szerbiai RTV
Ma volt az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság regionális irodájának szimbolikus megnyitója.

Történelmi regionális beruházási egyezményt kötött az Amerikai Egyesült Államokkal Szerbia. Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság regionális irodát nyit Szerbiában, ma volt a szimbolikus megnyitó. Az ide irányuló amerikai beruházások az egész régió gazdasági fejlesztését és a Koszovóval fenntartott viszonyok rendezését szolgálják - hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Regionális irodát nyit Szerbiában az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság. Az iroda állandó jelleggel működik majd Belgrádban, célja segíteni a régió gazdasági fejlődését, elsősorban beruházásokkal. Aleksandar Vučić szerb elnök szerint az irodának és az azzal kötött megegyezésnek szimbolikus jelentősége is van. „Ahova az amerikaiak mennek, ahova az amerikaiak be akarnak fektetni, ahol az amerikai fejlesztési ügynökség van, ott van jövő. Ezek jó jelzések és kitűnő szimbólumok egy ilyen ország és egy ilyen régió számára.”

Az ide irányuló amerikai beruházások az egész régió gazdasági fejlesztését és a Koszovóval fenntartott viszonyok rendezését szolgálják - hangzott el a sajtótájékoztatón, amely azt a tárgyalást követte, amelyen a szerb elnök, a miniszterelnök és a kormány több tagja, valamint Richard Grenell, az Amerikai Egyesült Államok elnökének különmegbízottja és Adam Boehler, a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság ügyvezető igazgatója vett részt Belgrádban.

Közös nyilatkozatot írtak alá, amely a beruházások és a fejlesztések előfeltétele. Ez és a washingtoni megállapodás is azt bizonyítja, hogy a két fél, Belgrád és Pristina nem a múlt, hanem inkább a jövő felé fordul - hangsúlyozta Boehler. „Nem egyedül jöttem ma. Hat ügynökség képviselőivel együtt jöttem ma, ők az Amerikai Egyesült Államok teljes erejének képviselői. Azért jöttünk, mert tapasztaltuk az elkötelezettséget a változások iránt, mert hiszünk ennek a régiónak az erejében.”

Amerika célja a Nyugat-Balkán gazdaságfejlesztése a régióban élő népek érdekében - jelentette ki Richard Grenell, az Amerikai Egyesült Államok elnökének különmegbízottja. „Fogjanak szavamon, hogy meglássák, valóban megnyílnak majd a munkahelyek. Az egész vízió annak köszönhető, hogy Trump elnök hitt benne, hogy a régiónak lehet haszna a gazdasági normalizációból.”

Richard Grenell újságírói kérdésre közölte, Donald Trump amerikai elnök már jelezte, hogy szívesen eljönne Szerbiába, egyelőre azonban nem tudni, hogy a látogatás mikor valósulhat meg.

Most

13:58

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.