Ugrás a tartalomra

Tovább folyik Brüsszelben az egyeztetés az EU csúcspozícióiról

2019.07.01
11:40
2019.07.01
13:31
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre úgy tűnik, nem jutnak megegyezésre az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a vasárnap este elkezdődött rendkívüli brüsszeli csúcson az EB következő elnökének személyét illetően.

Egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. Az Európai Tanács elnöke jelenleg ötös körben tárgyal az uniós vezetőkkel.

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Mivel a tagállami vezetők nem értek el előrelépést, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap éjjel felfüggesztette a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel. Mintegy nyolc órán keresztül tárgyalt külön-külön a 28 uniós ország vezetőjével, hogy tisztább képet kapjon a tagállamok igényeiről. A tárgyalásokat hétfő reggel hét óra után kezdték újra. Donald Tusk szűk körű konzultációra hívta Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, Mark Rutte holland miniszterelnököt és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt.

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

A Politico napilap arról írt, hogy az Európai Néppárthoz tartozó uniós állam- és kormányfők gyakorlatilag fellázadtak Frans Timmermans szociáldemokrata listavezető jelöltsége ellen az Európai Bizottság élére. Timmermans személye lett volna a kompromisszumos megoldás. Felemelte szavát a tervezet ellen többek között Andrej Plenković horvát, Bojko Boriszov bolgár, Leo Varadkar ír, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A Financial Times szerint kizárólag Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül a francia-német-spanyol-holland megállapodást. Plenković hangsúlyozta, mivel az Európai Néppárt nyerte meg a választásokat, így ennek megfelelően a konzervatív pártcsaládnak kell adnia Jean-Claude Juncker utódját. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint pedig túl kell lépni a csúcsjelölti rendszer kötöttségein.

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bennfentesek szerint a legkevésbé sem derűlátó: szerinte egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament keddi alakuló üléséig. Egyesek már egy újabb rendkívül csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július 15-ére.

Brüsszel
EU-csúcs
Donald Tusk
Európai Bizottság

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.