Ugrás a tartalomra

További gazdasági intézkedéseket jelentett be a szerb államfő

2020.07.22
20:47
2020.07.23
15:50
Forrás
Pannon RTV
Új gazdasági intézkedéseket jelentett be a szerb elnök ma este a szerb közmédia Híradójában, a járványról pedig elmondta, némileg jobb a helyzet az elmúlt napokhoz képest.

Ma még Németországot is megelőztük az elvégzett koronavírus-tesztek alapján a lakosság számarányát tekintve. Ezzel pedig az ötödik helyen vagyunk - mondta el Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV esti Híradójában. A szerb államfő kiemelte, egy hét múlva két új Covid-kórház építése kezdődik meg Belgrádban és Kruševacon, ami további 1500 fekhelyet jelent a legsúlyosabb állapotban lévő betegeknek.

Az emberek féltik a családjukat, gyermekeiket, a mai nap azonban reményre ad okot, hiszen néhány nappal ezelőtt jóval nagyobb volt a fertőzöttek aránya az elvégzett tesztekhez képest - mondta Aleksandar Vučić. Hozzátette, továbbra is óriási a nyomás a kórházakon és az egészségügyi dolgozókon, azonban némileg jobb a helyzet az elmúlt napokhoz viszonyítva. Ma Belgrádban van a legtöbb fertőzött, de újra irányítás alatt áll a helyzet Sjenicán, Tutinban és Novi Pazarban.

Leszögezte, még több tesztet végeznek majd Szerbiában a jövőben, ezzel pedig gyakorlatilag az embereket szeretnénk megvédeni.

Jelenleg 958 lélegeztetőgépe van az országnak, azonban még több érkezik majd Németországból.

Szerbia jelenleg jó gazdasági helyzetben van, ezért tovább kívánják segíteni a munkáltatókat, sőt még az egyének és vállalkozások esetében is folytatódhat a hitelmoratórium, vagyis a kölcsönök havi fizetési kötelezettségeinek a felfüggesztése, meghatározott feltételek mellett. Emellett még legalább egy hónapig elhalasztják az adók és járulékok befizetését a vállalkozóknak.

„Még több pénzt szeretnénk adni közvetlenül. A következő két hónapra, azaz júliusra és augusztusra - úgy hiszem, ez fontos a mi bátor mikro-, kis- és középvállalkozóinknak - kifizetjük a dolgozóik minimálbérének 60 százalékát. Nem azért, mert nem dolgoztak, éppen ellenkezőleg. Szeretnénk anyagilag tovább segíteni és erősíteni őket. A fodrászoktól a cipészeken át a bútorkészítőkig, mindenkit, akinek magánvállalkozása van.”

gazdaság
intézkedés
Aleksandar Vučić
minimálbér

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.