Ugrás a tartalomra

Továbbra is állnak a barikádok Koszovó északi részén

2022.12.20
13:14
2022.12.20
18:15
Forrás
Szerbiai RTV
A helyzet nyugodt, de a szerbek, mint mondják, tartanak az albánok provokációjától.

16:00 - Ahelyett, hogy megalapítaná a koszovói szerb önkormányzatok közösségét és tiszteletben tartaná a jogállamiságot Albin Kurti kijelentéseivel ismét az egész világ előtt megmutatta, hogy erőszakos és halálos fenyegetésekben részesíti a szerbeket – így reagált Ana Brnabić szerb miniszterelnök a koszovói miniszterelnök kijelentéseire. Albin Kurti korábban azt mondta: nem kizárt, hogy a barikádok eltávolítása áldozatokkal is járhat.

15:00 - A KFOR arra szólította fel mindkét felet Koszovón, hogy konstruktívan lépjenek fel a biztonság és a mozgásszabadság érdekében – jelentette ki Angelo Michele Ristuccia, a KFOR parancsnoka. A megoldást párbeszéd útján kell keresni – hangsúlyozta. A KFOR fokozott figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet, október óta növelte a jelenlétét Koszovó északi részén. Mindkét felet együttműködésre kérik a KFOR-ral – tette hozzá a parancsnok.

A tüntetők továbbra is a letartóztatott polgártársaik szabadon bocsátását követelik, valamint, hogy a koszovói speciális egységek vonuljanak ki a szerbek lakta vidékről. A Koszovó-ügyi irodát vezető Petar Petković szerint a barikádok a szabadságot jelentik a szerbek számára. Mint fogalmazott, ez egy békés ellenkezés Albin Kurti koszovói kormányfő és szélsőségesei ellen, akiknek egyetlen célja egy etnikailag tiszta Koszovó megteremtése. Jogvédők eközben aggodalmukat fejezték ki a letartóztatott rendőr, Dejan Pantić fogva tartásával kapcsolatban. Mint állítják, megtiltottak neki minden fajta kommunikációt az ügyvédjével és a családtagjaival is.

Koszovó
Észak-Koszovó
barikád
Szerbia

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.