Ugrás a tartalomra

Továbbra is feszültség tapasztalható Koszovóban

2022.12.11
14:00
2022.12.11
15:51
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV, Tanjug
A vasárnap sem telt eseménytelenül. A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve, páncélozott járművekkel törtek be a Gazivoda-víztározóba.

Az incidensről Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója már értesítette Miroslav Lajčakot, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottat. Észak-Koszovó továbbra is barikád alatt áll, az emberek és a rendőrség által is.

Nem lehet sem gyalog, sem kocsival átkelni Jarinje és Brnjak átkelőkön. A barikádokat az ott élő szerbek emelték, azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koszovói rendőrség volt tagja, Dejan Pantić letartóztatása kapcsán. A ROSU pedig a Gazivoda-víztározóból kizavarta az ott dolgozókat, és leszedték az ott lévő szerb zászlókat is.

Albin Kurti koszovói kormányfő folyamatosan feszültséget szít - nyilatkozta Ivica Dačić a szerb közmédia műsorában. A külügyminiszter rámutatott, hogy Szerbia készen áll a békére, de ehhez a másik félre is szükség van. Dačić hangsúlyozta, a Koszovóban élő szerbek nem maradnak Szerbia támogatása nélkül. Továbbá kitért arra is, hogy az országnak vannak olyan határai, amelyeket semmiképp sem lépnek át.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Először is, nem tárgyalunk arról, amiben már megállapodtunk. Másodszor, nem ismerjük el Koszovó függetlenségét vagy ENSZ-tagságát. Harmadszor, nem lesznek fizikai támadások, vagyis nem veszélyeztetik a szerbek biztonságát. Ezek a mi határvonalaink.”

Nem szabad bedőlni a provokációnak, és higgadtnak kell maradni - hívta fel a figyelmet Goran Rakić. A koszovói Szerb Lista elnöke nyugalomra szólította fel Koszovó lakosait. A béke mellett mindannyian a Pristina és Belgrád közötti párbeszéd folytatására vágyunk - fogalmazott Rakić.

Ana Brnabić szintén a békére szólított fel, ami mellett Szerbia elkötelezte magát. A szerb miniszterelnök azt mondta, a béke fog győzni, nem Kurti. Amit Albin Kurti fenyegetésként érzékel, az az állandó felhívásunk a békére és a stabilitásra, a nyílt és őszinte párbeszédre, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd során eddig elért valamennyi megállapodás tiszteletben tartására és maradéktalan végrehajtására - magyarázta a szerb kormányfő.

Koszovó
blokád
Szerbia

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.