Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/House Television

Trump az első amerikai elnök, aki ellen két impeachment eljárást indítottak

2021-01-13
22:45
2021-01-14
18:46
Forrás
Pannon RTV
Az amerikai kongresszus ma döntött arról, hogy támogatja az alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump ellen. Ő az első amerikai elnök, aki ellen két felelősségrevonási eljárást is indítottak.

A képviselőház tagjai közül összesen 232-en, ebből 10 republikánus képviselő is támogatta az eljárás elindítását, míg 197-en szavaztak nemmel. A hivatalban levő amerikai elnök ellen a vád lázadás szítása.

A képviselőház döntése után most a szenátuson a sor, ahol kétharmados többségre van szükség Donald Trump felelősségrevonásához. Donald Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, eljárást kell indítani ellene, el kell ítélni és el kell távolítani - jelentette ki Nancy Pelosi demokrata párti házelnök, az amerikai képviselőház szerdai ülésének elején.

Nancy Pelosi: „Győzzön az igazság. Ők nem a semmiből termettek ide. Őket küldték. Az elnök küldte őket, olyan kijelentésekkel, hogy pokoli harcot kell vívni. Számítanak a szavak. Az igazság is számít és a szavahihetőség.”

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

A republikánus politikusok a demokrata párt politikai alapú eljárásának nevezték a Donald Trump elmozdítását célzó kísérletet. Az USA még hivatalban lévő elnöke elmondta, hogy összefogásra van szükség, és azt is kijelentette, hogy az erőszakos események résztvevői a törvény előtt fognak felelni tettükért: „Túl sok zavargás, bandaháború, megfélemlítési kísérlet és pusztítás észlelhető. Véget kell vetni ennek. Függetlenül attól, hogy valaki jobb- vagy baloldali nézeteket vall, demokrata vagy republikánus. Sosincs mentség az erőszakra. Nem lehetnek kifogások. Nem lehetnek kivételek. Amerika a törvények nemzete. Akik részt vettek a múlt heti erőszakos eseményekben, azok a törvény előtt fognak felelni.”

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

A kongresszus épületét az ülés alatt is az amerikai nemzeti gárda tagjai őrizték. Akiknek a száma folyamatosan növekedni fog a következő napokban. A döntés várható volt a demokrata párti képviselőházi többség miatt. Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, százfős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház a jövő héten fog összeülni áttolva ezzel az eljárást a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba, akit január 20-án iktatnak be. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a szenátus elmarasztalja Trumpot az impeachment eljárásban, úgy a felsőház egy külön szavazás során fog dönteni arról, hogy eltiltsák-e közhivatal viselésétől.

A vita előzményeként Mike Pence alelnök – kedden, Nancy Pelosinek címzett levelében – elutasította az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. A házelnök pedig már korábban jelezte: amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

impeachment
Donald Trump

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű