Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Trump Irán „teljes elpusztításával” fenyegetett

2019-06-25
22:07
Forrás
24.hu
Donald Trump amerikai elnök „nagy és elsöprő erő” alkalmazására figyelmeztette Iránt, ha támadást intézne amerikai célpontok ellen.

Ez az elnök szerint azt jelentené, hogy egyes területek teljesen elpusztulnának – Trump megfogalmazása szerint.

Az Egyesült Államok elnöke kedden három Twitter-bejegyzésben is foglalkozott Iránnal, miután Teheránban élesen bírálták az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai ellen hétfőn hozott amerikai szankciókat. Ha elszabadul a pokol Amerika és Irán között, azt lehetetlen lesz megállítani. Ha sikerül bizonyítani, hogy Irán támadott tapadóaknákkal két tartályhajóra az Ománi-öbölben, akkor véres megtorlásra számíthat. Konfliktus esetén azonban elszabadulhatnak az olajárak. A Teherán által közzétett nyilatkozatról úgy vélte, hogy „nagyon tudatlan és sértő”, amely szerinte „csak azt mutatja, hogy az irániak nincsenek tisztában a valósággal”. Egy másik mikroblog-bejegyzésben azt állította, hogy az iráni nép szenved, ráadásul ok nélkül, mert „a vezetőik minden pénzt terrorizmusra költenek”. Majd egy újabb bejegyzésében közölte, hogy az iráni vezetés nem ismeri a „kedves” vagy az „együttérző” szavak jelentését, csakis „az erőt és a hatalmat” érti.

Iráni tisztségviselők kedden bírálták az Ali Khameneit és munkatársait érintő szankciókat, maga Khamenei pedig úgy fogalmazott, hogy „a Fehér Ház mentálisan retardált lett”. Haszán Róháni iráni elnök az ország televíziójában közvetített üzenetében azt mondta: e szankciók „felháborítóak és idióták”, és azt mutatják, hogy a Trump-kormányzat „bizonyos kudarcot vallott” Irán elszigetelését illetően.

Az USA-Irán-konfliktus azóta egyre durvul, hogy június 13-án két tartályhajót is támadás ért az Ománi-öbölben. Az irániak egy amerikai kémdrónt is kilőttek, kivégeztek egy CIA-ügynököt. Az amerikaiak pedig kibertámadást indítottak, egy valódi légicsapást pedig az utolsó pillanatban fújt le az elnök.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok
Irán

Most

17:41

Montenegrói kormányfő: Nincs harag

Nincs harag, amikor a nemzeti egészség kérdéséről van szó - jelentette ki Duško Marković annak kapcsán, hogy a Montenegro Airlines repülői nem szállhatnak le a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.
16:29, Frissítve: 17:34

Hamarosan beérik a levendula

Egyre többen foglalkoznak levendulával Magyarkanizsán és környékén, annak ellenére, hogy vidékünkön nem őshonos növényről van szó.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.