Ugrás a tartalomra
Trump sajtótájékoztatója
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Trump: A NATO lényegesen erősebb, mint két nappal ezelőtt

2018-07-12
15:07
2018-07-12
16:54
Forrás
Pannon RTV
Hiszek a NATO-ban - jelentette ki ma Donald Trump a brüsszeli csúcstalálkozót követően. Az amerikai elnök nyomatékosította, az Egyesült Államok elkötelezettsége továbbra is szilárd.

Korábban viszont ellentmondásos hírek érkeztek a belga fővárosból, a sajtó azt írta, hogy kilépéssel fenyegetett Donald Trump, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket. A kételyeket végül egy korábban nem tervezett sajtótájékoztatón oszlatta el az amerikai elnök.

Trump

Már Amerika kilépése a NATO-ból is felmerült. A csúcs válságtanácskozásba fordult. Az amerikai elnök éles bírálata nyomán a tagállamok úgy tűnik, készek védelmi kiadásokra költeni GDP-jük legalább 2 százalékát. Jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket - összegezte a kétnapos találkozót Donald Trump. Mint mondta, a NATO az Egyesült Államok számára is előnyös, azonban kulcsfontosságú az igazságosabb tehermegosztás. Donald Trump, amerikai elnök: „33 milliárddal többet fizetnek, és hallották a főtitkártól is, ő valójában megköszönte ezt nekem, mindenki a teremben megköszönte. Óriási csapatszellem volt abban a teremben, olyan, amilyen hosszú évek óta nem volt. Nagyon erősek. Igen, nagyon egységesek, nagyon erősek, nincs itt semmi gond.”

A német kormánnyal kapcsolatos vitájáról megjegyezte: nagyon tiszteli Németországot, a kapcsolata pedig kiváló Angela Merkel kancellárral.

Merkel, Trump sajtótájékoztató

A tárgyalásokon szó esett a Nyugat-Balkánról is. A kötelékek erősítése Szerbia és a NATO között mindkét fél és az egész régió számára előnyös - áll a katonai szövetség által kiadott közleményben. A NATO a kapcsolatok továbbfejlesztését szorgalmazza a tárgyalások és a gyakorlati együttműködés terén is. Síkra szállnak a Belgrád-Pristina párbeszéd előrehaladásában. Jelenlétük Koszovóban nem időhöz kötött, a béke biztosítéka a térségben. A Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségű, teljes mértékben elkötelezettek a régió békéjének, stabilitásának és biztonságának megőrzésében - közölték.

A várakozásoknak megfelelően Macedónia meghívást kapott a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Jens Stoltenberg, főtitkár, NATO: „A döntések, amelyeket ma meghoztunk, azt mutatják, hogy Európa és Észak-Amerika közösen dolgozik. A NATO fejlődik, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy szavatoljuk a csaknem egymilliárd állampolgárunk biztonságát.”

Kolinda Grabar-Kitarovic, Donald Trump

Láttuk, hogy a szervezet ajtaja nyitva áll az új tagok előtt, Macedónia is meghívást kapott és ez mindenképp jó hír a régió számára - szögezte le Kolinda Grabar-Kitarović. A horvát államfő aláhúzta, fontos az Oroszországgal való párbeszéd fenntartása. Kolinda Grabar-Kitarović, államfő, Horvátország: „Szintén nagyon fontos számunkra, hogy Délkelet-Európában megőrizzük a biztonságot és a stabilitást, főleg Bosznia és Hercegovina tekintetében, valamint a többi szomszéddal való viszonyunkban, mint például Szerbia, amely semlegességet hirdetett, emellett azonban NATO-partner, úgyhogy a kapcsolatok bővítése mellett állunk.”

Emmanuel Macron

Nem sokkal az amerikai elnök sajtótájékoztatója után a francia elnök cáfolta Trumpot - írja a nemzetközi sajtó. Emmanuel Macron szerint ugyanis a NATO tagjai nem egyeztek bele abba, hogy védelmi költségvetéseiket a GDP két százaléka fölé vigyék, így továbbra is a korábbi célkitűzés van érvényben, azaz, hogy a tagországok 2024-re elérik a két százalékot - tették hozzá.

Fotók: Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais, Geert Vanden Wijngaert, Benoit Doppagne, Francois Mori

NATO
csúcsértekezlet
Brüsszel
Trump
Stoltenberg
Kolinda Grabar Kitarovic

Most

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.