Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Trump részt akar venni az impeachment-eljárás szenátusi perében

2019-11-22
11:30
Forrás
MTI
Donald Trump amerikai elnök részt akar venni az ellene indítandó impeachment-eljárás szenátusi perében - jelentette be Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök este kiadott közleményében.

Az amerikai elnökök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) két szakaszból áll: a képviselőház indítja el az eljárást - ha megalapozottnak tartja -, majd az a szenátusba kerül, ahol szabályos igazságügyi pert folytatnak le. Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

"Az elnök azért akar részt venni a szenátusi perben, mert (a kétkamarás törvényhozásban) egyértelműen egyedül ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra" - olvasható a közleményben. A szóvivő hozzáfűzte: "arra számítunk, hogy végre meghallgathatjuk azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden, az úgynevezett kiszivárogtató, hogy csak néhányukat említsük".

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága - a hírszerzési mellett a külügyi és az ellenőrzési - által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment-eljárást. A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést.

Donald Trump kezdettől fogva "boszorkányüldözésnek" nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést.

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után - amelyek során két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, illetve véleményezte a kialakult helyzetet - úgy nyilatkozott, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek "sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el".

Richard Nixon az 1970-es évek elején volt az Egyesült Államok elnöke, ellene szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és 1974 nyarán lemondott.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok
impeachment-eljárás
Fehér Ház

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.