Ugrás a tartalomra

Tudnivalók az európai parlamenti választásokról

2019.05.14
08:34
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Május 26-án európai parlamenti választást tartanak. Bár a szavazók elsősorban a parlamenti képviselőket választják meg, valójában beleszólnak abba is, ki legyen az Európai Bizottság elnöke.

Hogyan működik a csúcsjelölti folyamat, kik a mostani indulók, és milyen értékeket, elveket képviselnek?

Csúcsjelölt az a személy, akit egy-egy európai politikai párt előre javasol az Európai Bizottság élére.

2014-ben debütált a rendszer. Akkor az Európai Néppárt jelöltjét, Jean-Claude Junckert nevezték ki a Bizottság elnökévé. A 2014-es választásokra öt európai képviselőcsoport állított csúcsjelöltet. Most többen vannak, bemutatjuk őket:

A jobbközép Európai Néppárt jelöltje a német Manfred Weber. 46 éves, mérnök. 2004-ben választották be az Európai Parlamentbe. A jelenlegi EP legfiatalabb frakcióvezetője.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

A baloldali, Európai Szocialisták Pártja a holland Frans Timmermanst jelölte a posztra. A politikus 56 éves, francia szakon végzett. Jelenleg az Európai Bizottság első számú alelnöke.

A Reformerek Európai Szövetsége az 55 éves cseh Jan Zahradilt jelölte.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért párt egy hét jelöltből álló ún. Európa Csapatot jelölt ki az európai választásokra. Köztük van a magyar Cseh Katalin. Ő a Momentum Mozgalom egyik alapítója.

Az Európai Zöld Pártnak két fiatal jelöltje van: a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout.

Az Európai Szabad Szövetség a spanyol Oriol Junquerast javasolta a posztra, míg az Európai Baloldal Pártja a szlovén Violeta Tomićot és a belga Nico Cuét választotta csúcsjelöltjének.

Idén is lesz csúcsjelölti tévévita. Május 15-én küzdhetnek a jelöltek a választók szimpátiájáért. A vitát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége rendezi, helyszíne az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésterme.

Fotó: Pixabay/fill

De hogyan lesz egy csúcsjelöltből bizottsági elnök? A folyamat a következő:

Első lépésben a pártok megnevezték a jelöltjeiket és végigvezették a kampányt.

Ezt követően a szavazók megválasztják az új összetételű Európai Parlamentet.

Harmadik lépésként az Európai Tanács konzultál a parlamenttel az elnökjelöltről, és természetesen figyelembe veszi a választók akaratát. Ez két nappal a szavazást követően, május 28-án lesz. Ekkor a Tanács dönt arról, kit javasol a Bizottság élére.

Következő lépésként az EP megválasztja a Bizottság elnökét, majd a Bizottság tagjait is.

Az utolsó momentum az új Európai Bizottság tagjainak beiktatása.

A Bizottság elnöke jó eséllyel a parlamenti választáson győztes párt csúcsjelöltje lesz. Az előzetes mérések, illetve az ismert erőviszonyok szerint a két nagy pártcsaládnak van valódi esélye. Ezek a Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja. Vagyis Weber és Timmermans a két potenciális jelölt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje, Fotó: Flickr

A Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert foglalkoztatja az európai identitás megőrzése, a fiatalok inspirálása, a biztonság megerősítése vagy a digitális innováció fellendítése. Kampányprogramjában harcot hirdetett a nacionalisták ellen. Kampányának további pontjai ötmillió új munkahely teremtése, az EU-bürokráciájának karcsúsítása, "a rák elleni harc mestertervének" kidolgozása, illetve az eldobható műanyag termékek betiltása. Követelte azt is, hogy az uniós határ- és partvédelmi ügynökség megerősítése tízezer katonával a tervezettnél előbb valósuljon meg. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítása ugyancsak a tervei között szerepel.

Frans Timmermans üzenetének része a zöldpolitika, kampányában szerepel a társadalmi egyenlőség megteremtése, a migrációs helyzet megoldása és az emberi jogok szem előtt tartása. Fontos témája a gazdaság, a szegénység csökkentése: megadóztatná az Európában profitot termelő nagyvállalatokat, emelné a fizetéseket, és javítaná a középosztály helyzetét. Ha tehetné, visszacsinálná a Brexitet, amit politikai pályafutásának legtragikusabb eseményeként jellemzett.

Fotó: Wikimedia Commons/Olaf Kosinsky

Jelölésekor azt mondta, az előttünk álló választások az európai szellemiség megmaradásáról szólnak. Magyarország ellen határozott fellépést szorgalmaz: nehezményezi a CEU-ügyet, a Soros-kampányt és a sajtó helyzetét is.

Fontos, hogy mi az EP-választáson nem az európai pártcsaládok csúcsjelöltjeire szavazunk, hanem a magyar pártokra. A helyzet azonban nem egyértelmű.

A Fidesz-szavazatok ugyanis korábban a Néppárt frakcióját erősítették. A legnagyobb magyar párt azonban nemrégiben néppárti tagságának felfüggesztését kérte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz vezetője pedig azt nyilatkozta, nem támogatja Manfred Webert, mert megsértette a magyar választókat. Weber ugyanis korábban úgy fogalmazott, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni.

csúcsjelölt

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.