Ugrás a tartalomra

Tüntetések voltak Belgrádban

2020.05.08
10:41
2020.05.08
11:45
Forrás
Szerbiai RTV, N1
Tüntetést tartottak tegnap este Belgrádban a Köztársasági Elnöki Hivatal épülete előtt, ma délelőtt pedig az ellenzéki Dveri mozgalom tagjai tiltakoztak a köztársasági parlament bejárata előtt.

Tegnap este a demonstráció elején - amelynek szervezője a Polgári Ellenállás nevű szervezet volt - a résztvevők tapssal tisztelegtek az egészségügyi dolgozók előtt, továbbá megemlékeztek azokról az orvosokról, ápolókról, akik a koronavírus járvány elleni harc közben vesztették életüket. Ezt követően sípolással, edényekkel csörömpölve tiltakoztak a szerb állam koronavírus-járvány idején bevezetett intézkedései ellen. A tüntetők élőláncot képeztek az elnöki hivatal körül. A demonstráció résztvevői közül többen átmásztak az épület előtt felállított kordonon, hogy a központi bejárathoz jussanak, azonban a rendőrök feltartóztatták és igazoltatták őket. A tüntetésen több ellenzéki párt vezetője is jelen volt. Egyebek között Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Dragan Đilas és Boško Obradović is.

A szerbiai köztársasági parlament bejárata előtt tiltakoztak ma délelőtt az ellenzéki Dveri mozgalom tagjai. Az épület előtt több incidens is történt. A Dveri vezetője, Boško Obradović a hatalmi pártok parlamenti képviselőire, valamint miniszterekre támadt. Zlatibor Lončar egészségügyi tárcavezetőnek Obradović azt üzente, hogy börtönbe fog menni. Az incidens helyszínén a parlamenti biztonsági szolgálat is megjelent. A Dveri mozgalom vezetője azt mondta, azért tüntetnek, mert a hatalom elvette a szerbiaiak életét, szabadságát, továbbá mint mondta, az állami intézmények folyamatosan, nyolc éve nem tartják tiszteletben az alkotmányt. Obradović azt is mondta, hogy nem történt fizikai erőszak a parlament előtt, ugyanakkor Marijan Rističević parlamenti képviselő szakadt zakóval ment be az épületbe. Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke reagált az esetre. Elmondta, elítéli Obradović támadását és fasiszta cselekedetnek minősítette azt. Felkérte továbbá az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az esetet. 

tüntetés
Belgrád
Zoran Lutovac
Borko Stefanović
Dragan Đilas
Boško Obradović

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.