Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Riccardo Pareggiani

Tusk: Az Európai Tanács nem nevekről, hanem a kiválasztás folyamatáról tárgyalt

2019-05-28
23:02
Forrás
MTI
A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére összehívott rendkívüli EU-csúcsértekezletet követően tartott sajtótájékoztatót Donald Tusk.

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács a keddi brüsszeli munkavacsorán az Európai Bizottság következő elnökét illetően konkrét nevekről nem tárgyalt, csak a kiválasztás folyamatáról - közölte Donald Tusk, a tanács elnöke a találkozó után.

A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére összehívott rendkívüli EU-csúcsértekezletet követően tartott sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon.

Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: az Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválaszt - szögezte le. A jelöltnek meg kell szereznie mindkét testület többségének szimpátiáját és szavazatait, és olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt - közölte.

Donald Tusk
EP-választás
Európai Tanács
EU-csúcs

Most

20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.