Ugrás a tartalomra

Tusk: illúziókon alapul a jövőbeli EU-brit kapcsolatokra vonatkozó londoni álláspont

2018.02.23
21:21
2018.02.23
21:29
Forrás
MTI
Donald Tusk az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatóján bírálta a brit kormány álláspontját és a csúcsjelölti rendszert is.

Pusztán illúziókon alapul a brit kormány álláspontja az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról, ha igazak a sajtó erről szóló jelentései - jelentette ki Donald Tusk az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után. Az Európai Tanács elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "már a legelejétől kezdve alapelvként határoztuk meg, hogy nincs á la carte menü, nem lehet kimazsolázni az egységes piac (London számára) előnyös részeit". Az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a Theresa May brit kormányfővel való jövő csütörtöki londoni találkozója során részletesebben is megismerheti a szigetország álláspontját.

Tusk a sajtótájékoztatóján bírálta a csúcsjelölti rendszert. Hibás az elképzelés, amely szerint az úgynevezett csúcsjelölti rendszer alkalmazása demokratikusabbá tenné az Európai Unió működését, ennek épp az ellenkezője az igaz - jelentette az Európai Tanács elnöke. Tusk leszögezte, az uniós állam- és kormányfők nem garantálhatják, hogy a jövő évi tisztújításkor a legtöbb szavazatot szerző európai párt listavezetőjét fogják automatikusan jelölni az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Mint mondta, az alapszerződés világosan fogalmaz: a jelölés az Európai Tanács "független kompetenciája" az európai választások eredményének figyelembe vételével.

Donald Tusk

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.