Ugrás a tartalomra
EC - Audiovisual Service/Claudio Centonze

Új elvek alapján csatlakozhat Szerbia az EU-hoz

2021.03.17
12:25
2021.03.17
12:35
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Új metodológia szerint csatalakozhat Szerbia az Európai Unióhoz. Az új módszertan négy alapelvéről is szó lesz ma Brüsszelben - írja a szerbiai sajtó.

Ennek értelmében még inkább a jogállamisággal kapcsolatos reformokra helyeznék a hangsúlyt. A dokumentum szerint az új fejezeteket nem szabad lezárni, amíg a 23. és 24. tárgyalási fejezet kritériumai nem teljesülnek.

A második elv a csatlakozási folyamat erőteljesebb politikai irányításáról szól, amely szerint a tagállamoknak nagyobb részt kell vállalniuk Szerbiai fejlődésének nyomon követésében.

A módszertan harmadik elve hangsúlyozza, hogy fel kell gyorsítani Szerbia és az EU csatlakozási tárgyalásait.

Az Európai Bizottság negyedik elve külön kiemelte Szerbia csatlakozási folyamatának a kiszámíthatóságát.

Az ezzel kapcsolatos dokumentumot Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos mutatja be az EU tagállamainak. Miután az Európai Bizottság ma benyújtja javaslatát Szerbia csatlakozási folyamatának konkrét lépéseiről, az EU-tagállamoknak is nyilatkozniuk kell erről.

Európai Unió
Szerbia
eurointegráció

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.