Ugrás a tartalomra

Új határátkelőhely nyílt meg Szerbia és Magyarország között

2018.04.03
14:41
2018.04.03
15:30
Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Ivica Dačić szerb külügyminiszter közösen nyitotta meg a Bácsszentgyörgy és Haraszti közötti átkelőhelyet.

Közösen vágta át a két ország zászlajának színeiből álló szalagot a Haraszti és a Bácsszentgyörgy közötti új határátkelőhelyen Szijjártó Péter és Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter a megnyitón Szerbia őszinte barátjának nevezte Magyarországot, a magyar kormányt és annak tagjait. „Ebben a pillanatban a nemzetközi színtéren a legnagyobb szerb Szijjártó Péter, mivel annyira hangosan, erősen és bátran védi Szerbiát a nehéz helyzetekben. Lehet, hogy mások is így gondolják, de azt ki is kell mondani. A magyar kormány, Orbán miniszterelnök úr és Szijjártó miniszter úr valódi barátai Szerbiának.”

A nyugat-bácskai Haraszti és Bácsszentgyörgy között kedden megnyitott határátkelő Szerbia és Magyarország között a nyolcadik határátjáró, amely reggel 7 és este 7 óra között fogadja az arra utazókat. A két ország közötti baráti viszony a gazdasági mutatókon is meglátszik az illetékesek szerint. A Magyarország és Szerbia közötti árucsere-forgalom összértéke 2017-ben meghaladta a két és fél milliárd eurót. Ehhez pedig mindkét oldalon komoly erőfeszítéseket kellett tenni - mondta az ünnepélyes átadón Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Komoly kompromisszumokat kellett vállalni. Komoly politikai kockázatot vállalni. Azonban a két kormány mégis csak azt a józan észen alapuló belátást tette meg, hogy sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban. Sokkal jobb, hogy ha közös sikertörténeteink vannak, minthogy ha veszekedésre fecséreljük az időnket. Ez a közös sikertörténet ma tovább íródik egy újabb határátkelőhelynek a megnyitásával.”

A tervek szerint a közeljövőben Szerbia és Magyarország között a kilencedik határátkelőt is megnyitják. A Rábé és Kübekháza közötti átjáró építkezési munkálatait még az idén megkezdik.

határátkelő
határ

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.