Ugrás a tartalomra

Új kormánya van Montenegrónak

2022.04.28
22:24
2022.04.28
22:30
Forrás
MTI
Dritan Abazović a miniszterelnök.

Megválasztotta az új montenegrói kormányt csütörtökön az ország Cetinjében ülésező parlamentje, a miniszterelnök Dritan Abazović lett. A 81 tagú parlament 45 képviselője támogatta az új, Európa-barát kormányt. Dritan Abazović kormányfő azonnal le is tette esküjét a képviselők előtt. A montenegrói közszolgálati televízió beszámolója szerint az új montenegrói kormánynak 18 minisztere és négy kormányfőhelyettese lesz.

Dritan Abazović beszédében kiemelte, hogy az új kormány két oszlopra támaszkodik: a jogállamiságra és a gazdasági fejlődésre. Emellett öt főbb területen szeretnének előrelépést elérni: a korrupció elleni harc, a fenntartható befektetések, az európai integráció, a környezetvédelem, valamint a gyerekek és a fiatalok megerősítése terén.

A kormánypártok kisebbségben vannak a parlamentben, mindössze 16 képviselőjük van, ám élvezik a Milo Đukanović vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 30 képviselőjének támogatását is annak ellenére, hogy a DPS nem tagja a kormánynak.

Milo Đukanović államfő március elején kérte fel Dritan Abazović volt miniszterelnök-helyettest, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét a kormányalakításra. Az előző montenegrói kormány február elején bukott meg, amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapić vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve.

Montenegró
Dritan Abazović

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.