Ugrás a tartalomra

Új szakasz kezdődik Szerbia és Montenegró viszonyában

2021.11.03
15:34
2021.11.03
16:48
Forrás
Szerbiai RTV
Ez hangzott el a szerb és a montenegrói miniszterelnök megbeszélésén.

Ana Brnabić elmondta, számos tényező köti össze a két országot. Szerbia kormányfője kiemelte, Montenegró az ország egyik legfontosabb gazdasági partnere. Ana Brnabić, a Szerbia Palota előtt fogadta Montenegró miniszterelnökét. Zdravko Krivokapić, Montenegró miniszterelnöke hangsúlyozta, elsősorban gazdasági témákról tárgyaltak.

"A legkevesebb figyelmet fordítottuk a politikára, a legtöbb figyelmet pedig arra fordítottuk, ami a jó együttműködés esszenciális alapja, ez pedig a gazdaság, a jó kapcsolatok kialakítása, amely mindig is megvoltak Szerbia és Montenegró lakosai között."

Szerbia kormányfője kiemelte, Montenegró az ország egyik legfontosabb gazdasági partnere az országnak mind az árucsere mennyiségét, mind a befektetések és a turisztikai forgalom mértékét tekintve. Ana Brnabić hozzátette, a cél a teljes gazdasági forgalom növelése.

"Idén augusztusig, azaz a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakig valamivel több mint 560 millió eurós árucsere-forgalmat bonyolítottunk le. 2020-ban ez az áruforgalom 751,55 millió euró volt, valamivel kevesebb mint 2019-ben, természetesen a covid-járvány következményei miatt. 2019-ben a forgalom 857,21 millió euró volt. A mai megbeszélésen abban állapodtunk meg, hogy az lesz a célunk, hogy az árucsere-forgalom mielőbb elérje az egymilliárd eurót."

Zdravko Krivokapić a szerb parlament elnökével is találkozott. A két ország testvériségét lehetetlen megtörni, mert a történelem során közös események és küzdelmek kötnek össze bennünket - közölte Ivica Dačić. Az államok, valamint a népek és kisebbségek jogainak tiszteletben tartásának kölcsönösnek kell lennie. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy javítsuk a két ország közötti együttműködést – írta a szerb parlament elnöke az Instagram-profilján.

Aleksandar Vučić szerb államfő is tárgyalt a montenegrói politikussal. Hangsúlyozták a két országot összekötő infrastrukturális fejlesztések fontosságát, mint amilyenek a Belgrád-Dél-Adria autópálya kiépítése, vagy a Belgrád-Bár vasútvonal felújítása. Vučić egyebek mellett azt mondta, hogy Szerbia a régió minden országát támogatja az uniós csatlakozás útján, hiszen a kölcsönös támogatás nagyon fontos. A találkozót követően Krivokapić Twitter-profilján azt írta, az Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott egyeztetése nyitott volt és konstruktív légkörben zajlott. A két ország közötti kapcsolatot javítani kell a polgárok érdekeivel összhangban - üzente a montenegrói kormányfő.

Szerbia
Montenegró
Zdravko Krivokapić
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.