Ugrás a tartalomra

Új tárgyalási fejezetet nyithat meg Szerbia

2019.12.10
15:42
2019.12.10
21:13
Forrás
Pannon RTV
Ma fél nyolckor kormányközi konferencián Szerbia újabb csatlakozási tárgyalási fejezetet nyithat meg Brüsszelben. A 4-es csatlakozási tárgyalási fejezet a tőke szabad áramlására vonatkozik.

Ez a második csatlakozási fejezet, amelyet Szerbia idén megnyithat, de további három technikai előkészítése már megtörtént. Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos a csatlakozási tárgyalási fejezet nyitásának bejelentésekor Belgrádot felkérte a reformintézkedések felgyorsítására a jogállamiság és a szabad sajtó terén.

Szerbia megnyithatja a 4-es csatlakozási tárgyalási fejezetet, amely a tőke szabad áramlására vonatkozik, erre adta az Európai Unió minden tagállama beleegyezését. Szerbia még három csatlakozási fejezettel készült el, de ezek megnyitásával az Európai Unió még váratja Szerbiát. Eddig Szerbia 18 csatlakozási fejezetet nyitott meg a 35-ből.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Mindegyik makrogazdasági mutató azt igazolja, hogy a legnehezebb intézkedések mögöttünk vannak. A gazdasági környezet, valamint a tőkepiac fejlesztése, ezekkel foglalkozik a negyedik fejezet. Egyébként a nyolc fejezetből, amelyek a pénzügyekkel foglalkoznak, ez lesz a hatodik, amelyet megnyitunk, tehát még kettő vár megnyitásra. Már azokon a szempontokon dolgozunk, amelyek segítségével a fennmaradt két fejezetet is mihamarább megnyithatnánk. A két utolsó a versenyjoggal, illetve az adópolitikával kapcsolatos.”

A kormányközi konferenciát Finnország, az EU soros elnöke kezdeményezte. A tárgyaláson minden tagállam képviselői részt vesznek. Szerbiát Jadranka Joksimović képviseli. A szerb eurointegrációért felelős miniszter Várhelyi Olivér uniós bővítési biztossal is egyeztetett a csatlakozási fejezettel kapcsolatban.

tárgyalási fejezet
Siniša Mali

Most

Népszerű