Ugrás a tartalomra

Újabb fejlesztések várhatóak Nyugat-Bácskában

2019.06.29
18:02
2024.03.19
08:36
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV, Pink.rs
Aleksandar Vučić Szivácon, Hódságban, Gomboson, valamint Apatinban is járt a Szerbia Jövője elnevezésű országjáró körút részeként.

A szerb köztársasági elnök fejlesztéseket jelentett be. Apatinba új beruházó érkezik, Szivácon szerb-magyar együttműködéssel épülhet ki csatornarendszer, és több településen is elkezdhetik a szennyvízelvezetők kiépítését.

Gombos mellett, a Duna partján egy cseresznyeültetvényt látogatott meg a szerb köztársasági elnök. Egyeztetett a gazdaság tulajdonosaival, valamint problémáikról kérdezte őket. A szerb elnök mellett Branislav Nedimović szerb agrárminiszter is részt vett az ültetvény körbejárásán.

Vučić körútja Apatinban folytatódott. A szerb elnök rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, a nyugat-bácskai térség sokkal többet érdemel annál, mint amit eddig kapott. Mint mondta, egy szabadkai cég igazgatójával való egyeztetés után arra jutottak, hogy az egyik Kisbajmokban működő vállalat gyárrészleget nyit majd Apatinban, legalább 400 új munkahelyet teremtve. Emellett még egy beruházó is várható majd a községben, amellyel megoldódhat a településen a munkanélküliség kérdése. Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia (SZHP): „Jóval több pénzt fektetünk majd be. Még ha meg is szilárdult a helyzet a Junaković Fürdőben, készek vagyunk a további befektetésekre annak érdekében, hogy több turista érkezzen Horvátországból, Magyarországról, valamint Újvidékről és Belgrádból.”

Hozzátette, a nyugat-bácskai fejlesztési tervek között szerepel egy autóút kiépítése is, amely Verbászon keresztül összeköti majd Zombort Nagykikindával. A szerb elnök elmondta továbbá, komoly nyugdíj- és közbéremelés előtt áll az ország. Leszögezte, az a cél, hogy javuljon az életszínvonal Szerbiában. Az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, az óvónők, mind emelésre számíthatnak még az idén a megkezdett gazdasági reformoknak köszönhetően – tette hozzá az elnök. „Az én dolgom, hogy megőrizzük a békét, de hogy mindig, minden pillanatban megvédjük népünk és országunk becsületét és méltóságát. Megtesszük egyiket is, másikat is, megtartva gyermekeinket.”

A szerb elnök apatini látogatásának utolsó előtti állomásán a nemrégiben felújított helyi óvodát is körbe járta. A gyerek műsorral, énekekkel és versekkel készültek. Vučić leszögezte, Nyugat-Bácska egyik nagy problémája a negatív népszaporulat. Mint mondta, ezen kellene változtatni, ugyanis a gyermekeké a jövő, nélkülük pedig nincs jövője az országnak.

Megújuló energiaforrások alkalmazása, egy harminc éve működő vállalat, mezőgazdasági termékek előállítása, állattenyésztés - ezeket ismerhette meg a szerb elnök a nemesmiliticsi Agro Plus vállalatnál tett látogatásakor. Aleksandar Vučić körbejárta az üzemet, megtekintette a gépek működését és a tulajdonosokkal is egyeztetett, hogy mely problémákkal kell szembenézniük. Az Agro Plus nevű cég 600 hektár földterülettel rendelkezik és tejtermeléssel is foglalkozik a vonatkozó európai uniós standardokkal összhangban. A szerb köztársasági elnök a körbejáráskor elmondta, nincs elegendő ilyen vállalat Szerbiában, és ezen változtatni kell. Hozzátette, az Agro Plus csoport telephelye úgy néz ki, és annyira felszerelt, mintha Hollandiában lenne. A tulajdonosoknak azt mondta, bátran vegyék igénybe a szerb állam által nyújtott támogatásokat a fejlődés érdekében.

Senkinek sem engedik meg, hogy a szerb nemzeti büszkeséget és méltóságot eltiporja - ezt mondta a szerb köztársasági elnök Zomborban, a Szerbia Jövője elnevezésű országjáró körút nyugat-bácskai záróeseményén. Leszögezte, az a célja, hogy megőrizze a békét a régióban és, hogy a segítségével újabb gyárak nyíljanak országszerte. Zombori beszéde elején örömét fejezte ki, hogy sokan megjelentek a záróeseményen, és megígérte nekik, hogy az ország egyik legszebb kórházával büszkélkedhetnek majd, ugyanis a szerb állam 20 millió eurót fektet be a helyi közkórház felújításába. Úgy folytatta, további 9 millió euró érkezik a vízzel kapcsolatos problémák rendezésére, újra tiszta vizet ihatnak majd a zomboriak - szögezte le.

A szerb elnök mellett Zomborban felszólalt még Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, valamint Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Nyugat-Bácska
Szivác
Hódság
Gombos
Apatin
Szerbia Jövője kampány

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.