Ugrás a tartalomra

Újabb feszültség Koszovón

2021.09.20
12:37
2021.09.20
16:21
Forrás
Pannon RTV
Reggel óta a koszovói rendőrség különleges egységei két határátkelőhely közvetlen közelében állomásoznak Koszovó északi részén, Jarinje és Brnjak átkelőknél. Az intézkedés miatt a koszovói szerbek eltorlaszolták az utat Jarinje irányába.

Elveszik az észak-koszovói rendszámtáblákat, a közép-szerbiai rendszámtáblás autóknak pedig ideiglenes pristinai táblát kell vásárolniuk.

A koszovói hatóságok döntése értelmében a jarinjei és a brnjaki közigazgatási átkelőhelyeken eltávolítják a szerb rendszámtáblákat az autókról, és a Koszovóba való belépéskor koszovói próbatáblákra cserélik azokat. A koszovói hatóságok már az év elején bejelentették, hogy szeptember 14-e után csak az RKS jelzésű táblák lesznek érvényesek, és ezért a KS táblákat el fogják venni és az autótulajdonosok új rendszámtáblát fognak kapni. A Szerbiai RTV értesülései szerint az átkelőkön a szerbiai utasoknak öt euróért két hónapig érvényes ideglenes rendszámtáblát kell vásárolniuk. Koszovó ezt a reciprocitás elve alapján vezette be, mivel eddig a koszovói RKS táblás autóknak is próbatáblát kellett kiváltaniuk a Szerbiába történő belépésnél. Az intézkedés miatt a koszovói szerbek eltorlaszolták az utat Jarinje irányába.

Goran Rakić, elnök, Szerb Lista: „A polgárok összegyűltek, és magyarázatot követelnek, hogy miért szünteti meg valaki a szabad mozgáshoz való jogot, miért szüntette meg valaki a véleménynyilvánítás szabadságát? Ezek európai értékek, az Európai Unió erre tanított minket, és felszólítom az Európai Uniót, hogy vegyen részt és keressen megoldást, mert tájékoztattuk Miroslav Lajčak urat a helyzetről. Ez nem akció, hanem reakció. Tehát ez az emberek reakciója, akik aggódnak a jövőjükért, a gyermekeikért, a családjukért.”

A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat arra kérte a lakosokat, hogy szabadítsák fel az utat az adminisztrációs átkelőkhöz. Az eset előzménye, hogy a koszovói különleges rendőri alakulat 20 járműve jelent meg Jarinje és Brnjak adminisztrációs átkelőhelyeken. A hírek szerint két páncélozott jármű található a Leposavić és Mitrovica közötti országúton. A hétvégén a rendőrség tagjai tucatnyi előregyártott konténert szállítottak Jarinjébe, ami aggodalmat keltett a koszovói szerbek körében.

Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója: „A lényeg az, hogy a Brüsszeli egyezmény és a többi megállapodás, amelyek Brüsszelben lettek megtárgyalva, nem lehet svédasztal, amiről az albánok és Albin Kurti elveszik azt, ami nekik megfelel és ne teljesítsék azt, ami nem felel meg nekik, mert ezzel a viselkedéssel az elmúlt években, de az utolsó hónapokban lehetőségem volt látni ezt Brüsszelben, ezzel tulajdonképpen lemészárolják a Brüsszeli egyezményt és minden más megállapodást.”

Aleksandar Vučić szerb elnök holnap 10 órára hívta össze a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését, amelyen a fő téma az újabb koszovói események megvitatása lesz, erősítette meg az elnöki kabinet a Tanjugnak.

Koszovó
Szerbia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.