Ugrás a tartalomra
Tanjug

Újabb feszültség Koszovón

2021.09.20
12:37
2021.09.20
16:21
Forrás
Pannon RTV
Reggel óta a koszovói rendőrség különleges egységei két határátkelőhely közvetlen közelében állomásoznak Koszovó északi részén, Jarinje és Brnjak átkelőknél. Az intézkedés miatt a koszovói szerbek eltorlaszolták az utat Jarinje irányába.

Elveszik az észak-koszovói rendszámtáblákat, a közép-szerbiai rendszámtáblás autóknak pedig ideiglenes pristinai táblát kell vásárolniuk.

A koszovói hatóságok döntése értelmében a jarinjei és a brnjaki közigazgatási átkelőhelyeken eltávolítják a szerb rendszámtáblákat az autókról, és a Koszovóba való belépéskor koszovói próbatáblákra cserélik azokat. A koszovói hatóságok már az év elején bejelentették, hogy szeptember 14-e után csak az RKS jelzésű táblák lesznek érvényesek, és ezért a KS táblákat el fogják venni és az autótulajdonosok új rendszámtáblát fognak kapni. A Szerbiai RTV értesülései szerint az átkelőkön a szerbiai utasoknak öt euróért két hónapig érvényes ideglenes rendszámtáblát kell vásárolniuk. Koszovó ezt a reciprocitás elve alapján vezette be, mivel eddig a koszovói RKS táblás autóknak is próbatáblát kellett kiváltaniuk a Szerbiába történő belépésnél. Az intézkedés miatt a koszovói szerbek eltorlaszolták az utat Jarinje irányába.

Goran Rakić, elnök, Szerb Lista: „A polgárok összegyűltek, és magyarázatot követelnek, hogy miért szünteti meg valaki a szabad mozgáshoz való jogot, miért szüntette meg valaki a véleménynyilvánítás szabadságát? Ezek európai értékek, az Európai Unió erre tanított minket, és felszólítom az Európai Uniót, hogy vegyen részt és keressen megoldást, mert tájékoztattuk Miroslav Lajčak urat a helyzetről. Ez nem akció, hanem reakció. Tehát ez az emberek reakciója, akik aggódnak a jövőjükért, a gyermekeikért, a családjukért.”

Tanjug

A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat arra kérte a lakosokat, hogy szabadítsák fel az utat az adminisztrációs átkelőkhöz. Az eset előzménye, hogy a koszovói különleges rendőri alakulat 20 járműve jelent meg Jarinje és Brnjak adminisztrációs átkelőhelyeken. A hírek szerint két páncélozott jármű található a Leposavić és Mitrovica közötti országúton. A hétvégén a rendőrség tagjai tucatnyi előregyártott konténert szállítottak Jarinjébe, ami aggodalmat keltett a koszovói szerbek körében.

Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója: „A lényeg az, hogy a Brüsszeli egyezmény és a többi megállapodás, amelyek Brüsszelben lettek megtárgyalva, nem lehet svédasztal, amiről az albánok és Albin Kurti elveszik azt, ami nekik megfelel és ne teljesítsék azt, ami nem felel meg nekik, mert ezzel a viselkedéssel az elmúlt években, de az utolsó hónapokban lehetőségem volt látni ezt Brüsszelben, ezzel tulajdonképpen lemészárolják a Brüsszeli egyezményt és minden más megállapodást.”

Tanjug

Aleksandar Vučić szerb elnök holnap 10 órára hívta össze a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését, amelyen a fő téma az újabb koszovói események megvitatása lesz, erősítette meg az elnöki kabinet a Tanjugnak.

Koszovó
Szerbia

Most

14:25, Frissítve: 15:20

Csak a covid-betegeket fogadják a zöldkeresztben

Bezárt a szabadkai tüdőgondozó úgynevezett zöld része, a teljes épület a koronavírusos betegek kivizsgálására állt át. A döntést a rájuk nehezedő óriási nyomás indokolja, mint mondják, a személyzet már teherbírásának a határán van.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.