Ugrás a tartalomra

Újabb nagy befektető érkezhet Szerbiába

2019.03.09
13:51
2019.03.09
18:10
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Ötven-ötven százalék az esélye, hogy egy újabb nagy befektető érkezzen Szerbiába, nyilatkozta Aleksandar Vučić Velika Planán, a Szerbia jövője elnevezésű országjáró körútjának egyik állomáshelyén.

A szerb államfő hozzátette, a bizonytalanságot a Koszovó körül kialakult helyzet okozza, mivel ez rossz benyomást kelthet a külföldi beruházóban.

Sajtóhírek szerint a németországi Volkswagen autógyárról van szó. Két ország, Románia és Bulgária már nem jelent konkurenciát, a potenciális befektető Szerbia és még egy ország között gondolkodik. Az, ami Koszovó körül történik, csökkentheti Szerbia esélyeit - mondta Velika Planán a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Tehát 50 százalékos az esélyünk, ezért aggaszt nagyon minden más mellett, hogy ez a koszovói helyzet ne küldjön rossz jelzéseket, de nekünk ez is egy mutató, hogy mennyire vonzókká váltunk, mennyire ide tudjuk vonzani a legnagyobb európai cégeket. És akkor a munkások láthatják, hogy ez nem csak Németországban van, hanem ez itt is lehetséges. Hadd lássák az emberek, hogy a legismertebb európai nagyvállalatok ide jönnek Szerbiába. Tehát az emberek is ide jöjjenek dolgozni, mert itt a jövő. Itt olcsóbb az élet, itt van a szülőföldjük, itt az alkalom, hogy hazahívjuk azokat, akik elmentek, hogy azt mondjuk nekik, segítsetek kihúzni és jó útra terelni az országot.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Aleksandar Vučić a település egyik textilgyárban tett látogatása során kiemelte, tudatában van annak, hogy még mindig sok a munkanélküli, sokan pedig külföldre távoztak, ezért arra kérte a törökországi tulajdonost, hogy növelje az ott dolgozó munkások bérét és egy éven belül a foglalkoztatottak száma érje el a négyszázat.
Az államfő szerint a legnagyobb gondot Priština felelőtlen magatartása jelenti. Arra figyelmeztetett, hogy Szerbia a jövőben is meg fogja védeni a Koszovón élő népét, a prištinai hatalom meg csináljon, amit akar.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Megvédjük a mieinket, óvni fogjuk a Koszovón élő polgárainkat, a népünk mellett állunk Koszovóban, ők pedig végül is csinálják azt, amihez kedvük van. Senkitől sem várhatunk külső segítséget, csakis saját magunkra támaszkodhatunk, erősítenünk kell az országot, erősítenünk kell a gazdasági potenciáljainkat, erősítenünk kell az államunk minden szegmensét, és akkor Szerbia mindenki számára túl kemény dió lesz, aki szemet vet az országunkra vagy még ennél is többet akar.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Aleksandar Vučić ezúttal is kitért arra, hogy a bérek és a nyugdíjak folyamatosan nőni fognak, de ezért még sokat és kitartóan kell dolgozni. Az államfő hozzátette, a befektetők idevonzásához hosszútávú munkaerő-utánpótlás szükséges. Ezért is kell azon dolgozni, hogy minél több gyermek szülessen Szerbiában.

Szerbia jövője
Aleksandar Vučić

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.