Ugrás a tartalomra

„Újvidék a vajdasági magyar közösség egyik központja”

2021.02.01
10:58
2021.02.01
17:34
Forrás
Pannon RTV
Huszadik alkalommal ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete Újvidék napját. Az ünnepséget vasárnap tartották az Újvidéki Színházban.

Második alkalommal osztották ki az Újvidéki Magyar Kiválósági Díjat három, kiemelkedő eredményeket felmutató fiatalnak.

Az idei ünnepséget a járványügyi előírások betartása és korlátozott számú résztvevő mellett tartották. Az eseményen mások mellett részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Ünnepi beszédében Pásztor István kiemelte, joggal lehetünk bizakodóak abban a tekintetben, hogy Újvidék ünnepét az elkövetkező évtizedekben is meg fogja szervezni a Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezeknek az ünnepeknek a megülése azért fontos, mert erőt adnak a nehézségeknek a leküzdéséhez. Újvidék a vajdasági magyar közösség egyik központja, és ilyen szempontból tartom nagyon fontosnak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete most már több mint húsz éve így is viszonyul a város napjához.”

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a közös múltról, a kölcsönös megértésről és a jövő nemzedékeinek érdekében tett lépésekről is beszélt: „Teljesen azonos a célunk. Ezek a magasabb fizetések és nyugdíjak, a jobban felújított iskolák és óvodák, az új klinikai központ, új egészségházak és kórházak, újabb és jobb autópályák valamint utak, befejezett, felújított, újjáépített színházak. Ezek a célok vezérelnek bennünket.”

Idén három újvidéki fiatalnak adták át az Újvidéki Magyar Kiválósági Díjat. Németh Andrea a képzőművészet, Ivánovics Viktor a népzene, valamint Lahos Melody a szobrászat terén elért kiváló eredményeiért részesült elismerésben.

Vicsek Annamária, újvidéki elnök, VMSZ: „Az ő díjazásukkal, az Újvidéki Magyar Kiválósági Díjjal azt szeretnénk jelezni az újvidéki polgárok felé, hogy figyeljenek ezekre a fiatalokra, hiszen olyan eredményeket értek el, és olyan tehetségesek, amire Újvidék, és mi, újvidéki magyarok büszkék vagyunk.”

Az ünnepi műsor végén az Újvidéki Színház színészei bemutatták a Maradok maradni című előadásuk egy részletét.

Kiss Tamás bariton énekes és Jenován Flórián zongoraművész a Szózattal búcsúztak el a jelenlévőktől. A rendezvényt a Pannon Televízió vasárnap este élőben közvetítette.

Újvidék
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Újvidéki Színház
Újvidéki Magyar Kiválósági Díj
Pásztor István
Miloš Vučević
Vicsek Annamária

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.