Ugrás a tartalomra

Újvidéken is tüntetnek

2020.07.08
20:39
2020.07.09
13:44
Forrás
Szerbiai RTV
Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.

Újvidéken is az utcára vonultak a tüntetők, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koronavírus-járvány miatti intézkedések és a tegnapi belgrádi események miatt. A tüntetés 18 órakor indult a Szabadság-téren. A felszólalók az államelnök, a rendőrfőnök, a belügyminiszter és a polgármester lemondását, valamint a válságstáb feloszlatását követelték.

A tömeg a Mihajlo Pupin sugárúton indult meg, és a Zsidó utcában folytatta útját. A Futaki utca és a Szabadság sugárút kereszteződésénél pár percre a földre ültek, majd továbbhaladtak a Vojvodina Sport- és Üzletközpont irányába.

A Vajdasági RTV jelenlegi székházához érve az addig békésen tüntető csoportból néhányan kiváltak, és sörös flakonokkal, illetve kövekkel megdobálták az épületet. Betört a bejárati ajtó és néhány ablak, egy fiatalember a tömegből pedig megsérült, őt taxival szállították el.

A rendőrség beavatkozása után a tüntetők a Szabadság-tér felé indultak, útközben pedig a Szerb Haladó Párt székházán is betörtek néhány üveget. A téren lévő Városházánál újabb incidensre került sor, mikor elkezdték kövekkel és fáklyákkal dobálni az épületet. Molotov-koktél is repült a bejáratba, de a tüzet sikerült megfékezni. A rendőrök közbeléptek.

21 óra körül fokozatosan oszlani kezdett a tömeg, de egy kisebb csoport hullámokban további ablakokat zúzott be a Városházán. A 021.rs jelentése szerint összetűzésre került sor a tüntetők egy csoportja és a rendőrök között. Néhány demonstrálót őrizetbe vettek.

21:50 - Kiterelték a rendőrök a Szerb Haladó Párt irodájából a demonstrálók egy csoportját. A tüntetők korábban betörték a párt székhelyének üvegét.

21:30 -  A tüntetők kövekkel betörték a Városháza üvegét. A demonstrálók a megmozdulás során petárdákat is dobáltak, valamint korábban a Vajdasági RTV épületének ajtaját is betörték. A történtek során egy férfi megsebesült.

21:05 - A Szerbiai RTV stábja a helyszínen követi az eseményeket Újvidéken. A tüntetés során megsebesült az operatőrük, Lazar Vukadinović keze, valamint a kamera is megsérült.

Az újvidékiek 18 órakor kezdtek gyülekezni a városháza épülete előtt. A tüntetők azt követelik, hogy többek közt mondjon le Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója, Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Aleksandar Vučić, Szerbia államfője is.

A tüntetők további követelésik között szerepel egy új válságstáb létrehozása, valamint hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan hány koronavírussal fertőzött személy van Szerbiában. Emellett követelik, hogy az egyházaknak szánt támogatásokat csoportosítsák át a járványhelyzet kezelésére, az egészségügyben dolgozó önkéntesek kapjanak munkaviszonyt, és akik a koronavírus járvány miatt elvesztették állásukat, ismét kapjanak munkát.

A tüntetésen egy fiatalember megsérült, amikor a Vajdasági RTV székházát megdobálták.

Újvidék
Kruševac
Kragujevac
tüntetés
ellenzék

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.