Ugrás a tartalomra

Újvidéken Vajdaság Szerbiához csatolásának évfordulóját ünnepelték

2017.11.25
11:21
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A tartományi kormány ünnepséget tartott Bácska, Bánát, Szerémség és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának 99. évfordulója alkalmából.

Az eseménnyel egy új korszak kezdődött, amely gyökeresen megváltoztatta Szerbia történelmét - mondta Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke péntek este ünnepi fogadást rendezett Bácska, Bánát, Szerémség és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának 99. évfordulója alkalmából. Mint mondta, az elmúlt században a szerb nemzet egészére nézve sincsen jelentősebb döntés Vajdaságnak a Szerb Királysághoz való csatolásánál. Jaša Tomić szavait idézte, aki a döntés meghozatalakor azt mondta, hogy azt közösen hozták meg a szerbek, bunyevácok, szlovákok, ruszinok és más nemzetek képviselői.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Ezt az évfordulót ma este együtt ünnepeljük Vajdaságban és Szerbiában, mint egyenrangú nemzetek és egyenrangú emberek, úgy, ahogyan azt annak idején a Nagygyűlés részvevői megálmodták. Tesszük azt a nagy jubileum - az esemény századik évfordulójának - az előestéjén. Ennek az eseménynek lesz szentelve az egész 2018-as év. Aleksandar Vučić államfő vállalta az ünnepségnek a védnökségét. Nem csak a tartományunkban fogunk ünnepelni, ahol, mint ahogy azt korábban bejelentettem, többek között megnyílik majd Vajdaság Szerbiához csatolásának a múzeuma, hanem egész Szerbiában is, beleértve a központi ünnepséget, amely fővárosunkban, Belgrádban lesz megtartva.”

A fogadás vendégi között volt Irinej bácskai püspök, több ország nagykövete, a Diplomáciai Kar képviselői, Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Vesna Ilić-Prelić, Szerbia Alkotmánybíróságának elnöke, a Tartományi Képviselőház tagjai, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, az Újvidéki Egyetem, intézmények, vajdasági városok, valamint a nemzeti tanácsoknak a képviselői.

évforduló
Vajdaság
Szerb Királyság
ünnepség
tartományi kormány
Igor Mirović

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.