Ugrás a tartalomra

Ukrajnában előrehozott parlamenti választást tartanak

2019.07.21
08:35
2024.03.19
08:47
Forrás
MTI
Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában. Az urnákat este nyolc órakor zárják.

A választáson 22 párt és csaknem hatezer jelölt indul, közülük 2747-en pártlistákon, a többiek egyéni jelöltként a 199 egyéni választási körzetben. Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlamentbe a 199 egyéni választási körzet győztese kerül be, a többi helyre pedig a pártlistákon indított jelöltek a pártokra leadott szavazatok százalékos aránya alapján. A parlamentbe jutáshoz a pártoknak legalább öt százaléknyi voksot kell szerezniük a listás szavazáson.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Az utolsó felmérések szerint magasan a legnagyobb támogatottságot a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt élvezi, utána a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért elnevezésű párt. A biztos bejutók között jelzik Petro Porosenko leköszönt elnök Európai Szolidaritás pártját, Julija Timosenko volt kormányfő Haza (Batykivscsina) pártját, s a bejutásra esélyes Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja is. Esetleg bejuthat még Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület, valamint a szintén Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Blokk.

Ukrajna
választás
parlament

Most

15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.