Ugrás a tartalomra

Ukrán beszámolók szerint az oroszok konstruktívabb álláspontra helyezkedtek a béketárgyaláson

2022.03.14
14:30
2022.03.14
20:34
Forrás
MTI, index.hu, hirado.hu, bbc, euronews
Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalás ezúttal az online térben zajlott hétfőn. Technikai szünet miatt kedden folytatódik az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója.

Ukrán beszámolók szerint az orosz vezetés ezúttal konstruktívabb álláspontra helyezkedett a tárgyalások egyes pontjait illetően. Az egyeztetések hétfői fordulója a tűzszünetről, az orosz csapatok kivonásáról és a biztonsági garanciák lehetőségéről folyt. A béketárgyalások eddigi fordulóin a felek a tűzszünetről és a humanitárius folyosók megnyitásáról, valamint azok biztosításáról egyezkedtek, ugyanakkor csak részeredményeket sikerült elérniük.

Előzmény:

2022.03.14. Moszkva szerint előrelépés történt - folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások - jelentette a Kreml sajtószolgálata. Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja azt mondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely a személyes várakozása szerint "az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat".

Szluckij szerint a dokumentumok aláírása nagyon fontos lenne a feszültség csökkentése érdekében és emberéleteket mentene meg. Az orosz-ukrán tárgyalásoknak eddig három fordulóját tartották meg Fehéroroszországban és online továbbra is kapcsolatban állnak egymással. Ezek egyik fél számára sem hozták meg azt általa várt eredményt, ugyanakkor egyik oldal sem zárkózott el a folytatás elől. Mindkét fél pozitív fejleményekről szólt a bekerített ukrán városokból kivezető humanitárius folyosók kérdésében.

Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

ukrán-orosz háború
tárgyalás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.