Ugrás a tartalomra

Az MNT elfogadta a 2018-as költségvetését

2017.12.29
18:45
2017.12.29
18:57
Forrás
Pannon RTV
A képviselők több fontos témáról is vitáztak. Az MNT stratégiájáról is szavaztak. Emellett az idei évi büdzséjének módosításáról és a 2018-as költségvetésről is döntöttek.

A Magyar Nemzeti Tanács általános stratégiai tervezéséről szóló határozatot kisebb vita után végül elfogadták a képviselők. Az MNT 2017-es költségvetésnek módosításáról és a 2018-as büdzséről is döntöttek. Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom képviselője úgy látja: a tanács költségvetési tételeinek a legnagyobb hányadát a magyar kormánytól kapott támogatások teszik ki, a szerb államtól, pedig aránytalanul kevés pénzt kap az MNT.

Joó Horti Lívia, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Miért nem tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ez a pénz ne csökkenjen, hanem növekedjen évről évre. Visszaemlékezve azokra a vitákra is, hogy osztják a pénzeket önkormányzati és tartományi szinteken. A különböző bizottságok véleményt is alkotnak arról, hogy melyik szervezet kapjon, azután meg visszamenőleg azt lehet tapasztalni, hogy dehogy is tarják azt be majd.”

Dudás Károly kifejtette: mindent megtettek azért, hogy a vajdasági magyar közösség érdekeiért síkra szálljanak. Hozzátette, a szerbiai pénzek növelése folyamatos és a magyar kormány támogatását köszönettel kell fogadni és nem kritizálni.

Dudás Károly, tag, MNT (Magyar Összefogás): „A VMSZ kiharcolta azt, amennyit lehetett ebben a helyzetben. Azért mondtam, hogy ha már annyira rosszul csinálja a Vajdasági Magyar Szövetség, akkor a bírálóknak meg kell nyerni a belső választást. Ők biztosan kiharcolják a minket megillető összeget.”

Tari István az MNT pénzügyi tervezetét és a költségvetését is bírálta. A VMDK képviselője elmondta: a tanács rengeteg olyan tételre költ, amit a szerb államnak kellene finanszíroznia.

Tari István, tag, MNT (VMDK): „Az aracsi pusztatemplom és az óvodák viszik el a költségvetés jelentős részét. Hát nem a szerb állam feladata az óvodák és a műemlékek karbantartása? Csak ezt halkan kérdezem.”

Hajnal Jenő, az MNT elnöke az elhangzottakra reagálva elmondta: az oktatás, a kultúra, a közszolgálati tájékoztatás és a hivatalos nyelv és íráshasználat terén is szemmel látható eredményeket sikerült elérni. Szerinte a munkaterv és az ehhez kapcsolódó pénzek elosztása ésszerű.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Nézzük meg ezeket a dolgokat. Nézzük meg azt, hogy sok pénz van az óvodára. Mire nem ha nem a gyermekünkre, ha nem az óvodákra akarunk áldozni? Nyilvánvaló, hogy ebből kell kinőni. Tudunk-e addig a szintig eljutni, hogy magyar bölcsődét, magyar óvodát építsünk. Továbblépve egy magyarosítási folyamatot indítsunk el a szórványtól kezdve mindenhol. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem várhatjuk el, hogy a Vackor programmal az első osztályban megjelennek a magyar gyerekek.”

Az ülésen egyebek mellett a Magyar Nemzeti Tanács független könyvvizsgáló kiválasztásáról szóló határozatról is döntöttek.

Magyar Nemzeti Tanács

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.