Ugrás a tartalomra

Ülésezett a szerb kormány - „Hatalmas siker az új klaszter megnyitása”

2021.12.15
07:20
Forrás
Pannon RTV
A régió helyzete, az európai energiaválság és a brüsszeli konferenciáról szóló jelentés - egyebek mellett ezekről a témákról egyeztetett a szerb kormány keddi nyilvános ülésén.

A megbeszélésen jelen volt mások mellett Aleksandar Vučić államfő és Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója is.

Az első napirendi pont Szerbia Európai Unió felé vezető útja volt. Ennek kapcsán Szerbia kedden Brüsszelben megnyithatta a negyedik klasztert, amely hatalmas siker az ország számára - mondta Ana Brnabić kormányfő.

Vučić is megszólalt ezzel kapcsolatban, gratulált Szerbiának az elért eredményhez. A klaszter megnyitása pozitív jel. Garancia a polgároknak, hogy Szerbia jó úton jár - jelentette ki a köztársasági elnök. „Ami fontos, az az, hogy ez egy jelentős és nagyszerű jelzés, amellyel az Európai Unió kijelenti Szerbia előrehaladását az európai úton, ugyanakkor jelzése annak is, hogy Szerbia keményen és jól dolgozik, és ahogy Ana Brnabić is mondta, mi vagyunk az egyetlen ország a Nyugat-Balkánon, aki bármit is megnyitott a kormányközi konferencián.”

Az ülés második pontja a világban és Szerbiában tapasztalható energiaválságról szólt. Vučić elmondta, hogy a legfrissebb információk szerint kedd estig az áramfogyasztók 0,38 százaléka volt áram nélkül a havazás miatt az országban. Az ezzel kapcsolatos stabilizáció hétfőre várható - tette hozzá a szerb elnök. Szóba került továbbá a Nikola Tesla Hőerőmű blokkjaiban fellépő hiba is. A probléma annak okán keletkezett, hogy a havazás eláztatta a szenet, emiatt az A1-es blokkban teljes leállás volt, az A2-es pedig csak csökkentett kapacitással üzemelt. A meghibásodás miatt gond volt Obrenovacon a fűtéssel, de már ez is normalizálódott.

A régió helyzetével kapcsolatban szóba került a Koszovó és Szerbia közötti helyzet is. A szerb elnök rámutatott, hogy Pristina elutasít mindenfajta párbeszédet. Tájékoztatást kaptak például arról, hogy Koszovó területén nem engedélyezik a január 16-ára bejelentett népszavazást.

Aleksandar Vučić
Szerbia
kormány
kormánfő
kormányülés

Most

11:07

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.