Ugrás a tartalomra

Ülésezett a tartományi képviselőház

2018.05.31
15:40
2018.05.31
20:09
Forrás
Pannon RTV
A mai ülésén megvitatták a Vajdasági Pedagógiai Intézet és az Európai Alap működéséről szóló jelentéseket. Emellett a múlt évi költségvetés megvalósulásáról szóló jelentés is napirenden szerepelt.

A tartományi parlamenti ülés hangsúlyos témája a múlt évi költségvetés megvalósulásáról szóló beszámoló volt. Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, SZHP: „A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a költségvetésbe 25 százalékkal több eszköz került, mint korábban, a fizetések alapján, tehát ez egy olyan mutató, amely egyértelműen megmutatja, hogy milyen irányban halad a gazdaság, és a dolgok valóban javulnak e tekintetben.”

A VMSZ frakciója támogatja az elmúlt évi költségvetésére vonatkozó beszámolót, mivel ez egy projektekben gazdag év volt, és több a vajdasági magyarság szempontjából fontos beruházást támogattak – emelte ki a párt tartományi frakcióvezető-helyettese. Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető-helyettes, VMSZ: „Nagyon fontos elmondani a kisebbségügyi titkárságon lévő pályázatoknak a sikerességét, az iskola és óvodaépületek felújítását. Ami a mezőgazdasági titkárságot illeti, szintén komoly összegeket fordítottak a különböző gazdasági szereplőknek és lehetőségük volt itt kihasználni azokat a gazdasági fejlesztéseket a saját gazdaságukban, mint gépvásárlás, a feldolgozás terén vagy öntözőrendszer alkalmazásában.”

A VMDK szerint több problematikus pontja is van a költségvetés megvalósulásáról szóló beszámolónak. Csonka Áron, tartományi képviselő, VMDK: „A 2017-es évben bizonyos területeken nem úgy valósult meg a költségvetés, ahogyan az várható volt. Igaz, hogy összességében 90 százalék körül van a költségvetés megvalósulása, de ha lebontjuk, akkor látható, hogy a vajdasági nagyberuházásoknak 46%-a valósult meg.”

Az ülésen megvitatták a Vajdasági Pedagógiai Intézet működéséről szóló jelentést is. Az igazgató elmondta, a jövőre nézve legfontosabb céljuk a pedagógusok továbbképzése és felkészítése a digitális eszközök fokozottabb használatára az oktatásban. Puskás János, igazgató, Vajdasági Pedagógiai Intézet: „Engedjék meg, hogy a jövő évi terveinket részletezzem, melyek meg fogják határozni az Intézet munkáját. Egy digitális tanterem kialakítására készülünk.”

A Vajdasági Képviselőház 22. ülésén ezenkívül megvitatták az Európai Alap működéséről készült jelentést is.

Vajdaság
tartományi képviselőház

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.