Ugrás a tartalomra

Ülésezett a tartományi képviselőház

2019.05.28
16:39
2019.05.28
17:33
Forrás
Pannon RTV
A környezetvédelmi nyilatkozat érvényesítéséről döntött ma a tartományi képviselőház.

Ennek értelmében 2020-ig teljesen beszüntetnék a műanyag zacskók és termékek használatát Vajdaságban, de legkésőbb 2029-ig a szénkazánokkal működő rendszereket is környezetkímélő fűtésmegoldásokra cserélnék. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a helyi egészségházak fenntartásáról szóló határozat meghozatala is.

Az egészségvédelemről szóló új törvénnyel összhangban 44 vajdasági egészségház a tartományi egészségügyi titkárság hatáskörébe került. Egyebek között az alapítói jogok átvételéről tartottak ma vitát a tartományi képviselőházban.

Dr. Bagi Bojan, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Valójában az önkormányzatokat, függetlenül attól, hogy nem lesznek alapítók többet, nem szabad kihagyni az egészségházak működéséből, azért mert eddig is sok helyen valójában az önkormányzat biztosította azt a pénzforrást, hogy folyamatos egészségügyi ellátás legyen.”

Az ellenzéki pártok többsége nem támogatta sem az egészségügyi rendszerről szóló javaslat elfogadását, sem pedig a környezetvédelmi nyilatkozat meghozatalát. Az ellenzéki képviselők szerint a jelenlegi nyilatkozat nem a valódi problémákkal foglalkozik. Vajdaság területén az ivóvíz továbbra is ihatatlan - mondta Csonka Áron a VMDK tartományi parlamenti képviselője.

Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „Sem az ellenőrző szervek, sem a felügyelők, sem pedig a titkárság nem tettek semmit, hogy betiltsák ezt a vizet, mint olyant, emberi fogyasztásra, és elrendeljék az önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak megfelelő minőségű ivóvizet.”

A nyilatkozattal a tartományi kormány a környezetvédelem fejlesztésére fekteti a hangsúlyt - hangzott el az ülésen. A dokumentum feltérképezi azokat az intézkedéseket is, amelyeket a jövőben érvényesíteni fognak – emelte ki Igor Mirović a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Fejleszteni szeretnénk a környezetvédelmi rendszert és annak minőségét, az élet minden területén. A fiatalok felvilágosítása céljából külön akciókat szervezünk, a civil szervezetek és egyesületek bevonásával pedig népszerűsítjük mindazon intézkedéseket, amelyeket a jövőben érvényesíteni szeretnénk. Foglalkozunk azon projektek megvalósíthatóságával is, amelyek a megfelelő környezetvédelmi berendezések kidolgozását látják elő.”

A tartományi kormány 6 napirendi pontja között szerepelt a 2019-es mezőgazdasági tervezet megvitatása, illetve az Európai Ügyek Alap 2018-as jelentésének elfogadása is.

Vajdaság
tartományi képviselőház
Csonka Áron

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.