Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Ülésezett a tartományi képviselőház

2019-05-28
16:39
2019-05-28
17:33
Forrás
Pannon RTV
A környezetvédelmi nyilatkozat érvényesítéséről döntött ma a tartományi képviselőház.

Ennek értelmében 2020-ig teljesen beszüntetnék a műanyag zacskók és termékek használatát Vajdaságban, de legkésőbb 2029-ig a szénkazánokkal működő rendszereket is környezetkímélő fűtésmegoldásokra cserélnék. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a helyi egészségházak fenntartásáról szóló határozat meghozatala is.

Az egészségvédelemről szóló új törvénnyel összhangban 44 vajdasági egészségház a tartományi egészségügyi titkárság hatáskörébe került. Egyebek között az alapítói jogok átvételéről tartottak ma vitát a tartományi képviselőházban.

Dr. Bagi Bojan, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Valójában az önkormányzatokat, függetlenül attól, hogy nem lesznek alapítók többet, nem szabad kihagyni az egészségházak működéséből, azért mert eddig is sok helyen valójában az önkormányzat biztosította azt a pénzforrást, hogy folyamatos egészségügyi ellátás legyen.”

Az ellenzéki pártok többsége nem támogatta sem az egészségügyi rendszerről szóló javaslat elfogadását, sem pedig a környezetvédelmi nyilatkozat meghozatalát. Az ellenzéki képviselők szerint a jelenlegi nyilatkozat nem a valódi problémákkal foglalkozik. Vajdaság területén az ivóvíz továbbra is ihatatlan - mondta Csonka Áron a VMDK tartományi parlamenti képviselője.

Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „Sem az ellenőrző szervek, sem a felügyelők, sem pedig a titkárság nem tettek semmit, hogy betiltsák ezt a vizet, mint olyant, emberi fogyasztásra, és elrendeljék az önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak megfelelő minőségű ivóvizet.”

A nyilatkozattal a tartományi kormány a környezetvédelem fejlesztésére fekteti a hangsúlyt - hangzott el az ülésen. A dokumentum feltérképezi azokat az intézkedéseket is, amelyeket a jövőben érvényesíteni fognak – emelte ki Igor Mirović a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Fejleszteni szeretnénk a környezetvédelmi rendszert és annak minőségét, az élet minden területén. A fiatalok felvilágosítása céljából külön akciókat szervezünk, a civil szervezetek és egyesületek bevonásával pedig népszerűsítjük mindazon intézkedéseket, amelyeket a jövőben érvényesíteni szeretnénk. Foglalkozunk azon projektek megvalósíthatóságával is, amelyek a megfelelő környezetvédelmi berendezések kidolgozását látják elő.”

A tartományi kormány 6 napirendi pontja között szerepelt a 2019-es mezőgazdasági tervezet megvitatása, illetve az Európai Ügyek Alap 2018-as jelentésének elfogadása is.

Vajdaság
Tartományi Képviselőház
dr. Bagi Bojan
Csonka Áron

Most

14:31

Mezőgazdasági kiállítás Módoson

Mezőgazdasági kiállítást rendeznek a Szécsány községi Módoson. A rendezvényt szeptember 29-én tartják és mintegy 80 agráriumban dolgozó termelőt, családi vállalkozót, valamint céget várnak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.