Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Ülésezett a tartományi képviselőház

2019-05-28
16:39
2019-05-28
17:33
Forrás
Pannon RTV
A környezetvédelmi nyilatkozat érvényesítéséről döntött ma a tartományi képviselőház.

Ennek értelmében 2020-ig teljesen beszüntetnék a műanyag zacskók és termékek használatát Vajdaságban, de legkésőbb 2029-ig a szénkazánokkal működő rendszereket is környezetkímélő fűtésmegoldásokra cserélnék. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a helyi egészségházak fenntartásáról szóló határozat meghozatala is.

Az egészségvédelemről szóló új törvénnyel összhangban 44 vajdasági egészségház a tartományi egészségügyi titkárság hatáskörébe került. Egyebek között az alapítói jogok átvételéről tartottak ma vitát a tartományi képviselőházban.

Dr. Bagi Bojan, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Valójában az önkormányzatokat, függetlenül attól, hogy nem lesznek alapítók többet, nem szabad kihagyni az egészségházak működéséből, azért mert eddig is sok helyen valójában az önkormányzat biztosította azt a pénzforrást, hogy folyamatos egészségügyi ellátás legyen.”

Az ellenzéki pártok többsége nem támogatta sem az egészségügyi rendszerről szóló javaslat elfogadását, sem pedig a környezetvédelmi nyilatkozat meghozatalát. Az ellenzéki képviselők szerint a jelenlegi nyilatkozat nem a valódi problémákkal foglalkozik. Vajdaság területén az ivóvíz továbbra is ihatatlan - mondta Csonka Áron a VMDK tartományi parlamenti képviselője.

Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „Sem az ellenőrző szervek, sem a felügyelők, sem pedig a titkárság nem tettek semmit, hogy betiltsák ezt a vizet, mint olyant, emberi fogyasztásra, és elrendeljék az önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak megfelelő minőségű ivóvizet.”

A nyilatkozattal a tartományi kormány a környezetvédelem fejlesztésére fekteti a hangsúlyt - hangzott el az ülésen. A dokumentum feltérképezi azokat az intézkedéseket is, amelyeket a jövőben érvényesíteni fognak – emelte ki Igor Mirović a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Fejleszteni szeretnénk a környezetvédelmi rendszert és annak minőségét, az élet minden területén. A fiatalok felvilágosítása céljából külön akciókat szervezünk, a civil szervezetek és egyesületek bevonásával pedig népszerűsítjük mindazon intézkedéseket, amelyeket a jövőben érvényesíteni szeretnénk. Foglalkozunk azon projektek megvalósíthatóságával is, amelyek a megfelelő környezetvédelmi berendezések kidolgozását látják elő.”

A tartományi kormány 6 napirendi pontja között szerepelt a 2019-es mezőgazdasági tervezet megvitatása, illetve az Európai Ügyek Alap 2018-as jelentésének elfogadása is.

Vajdaság
Tartományi Képviselőház
dr. Bagi Bojan
Csonka Áron

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.