Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Ülésezik Budapesten a Magyar Diaszpóra Tanács

2019-11-14
10:33
2019-11-14
14:51
Forrás
MTI
A diaszpóra magyarsága 2010 óta azonos súlyú és azonos méltóságú nemzetrész a Kárpát-medence magyarsága mellett.

Ezt hangsúlyozta Semjén Zsolt magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén, Budapesten. Semjén Zsolt azt mondta, a szocializmus időszakában még ellenségként tekintettek az emigrációban élő magyarokra, 1990-2010 között pedig "mostohagyerek" volt a diaszpóra magyarsága. Nem foglalkoztak a diaszpórát érintő kérdésekkel, e közösség súlya nem jelent meg kellőképpen a többi magyar nemzetrész mellett. Kitért arra, nemcsak a Magyar Állandó Értekezleten vesznek részt a diaszpóra képviselői, hanem speciálisan az ő igényeiknek megfelelően létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, és számtalan programot indítottak el.

Semjén Zsolt bejelentette, hogy új ösztöndíjprogram indul a Stipendium Hungaricum program kiterjesztésével, amelynek célja, hogy a diaszpóra magyarságának többedik generációja magyarországi egyetemeken folytasson tanulmányokat . Arról is beszámolt, hogy folyamatban van az emigrációs és diaszpóraközpont kialakítása, ahol egyebek mellett a Mikes-program keretében hazahozott értékeket, levéltári anyagokat gyűjtik össze és mutatják be az érdeklődőknek.

Budapest
Magyar Diaszpóra Tanács
Semjén Zsolt

Most

13:28, Frissítve: 13:34

Leopárdokkal erősít a Magyar Honvédség

Az illetékesek szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.