Ugrás a tartalomra

Üléseztek az Európai Unió állam- és kormányfői

2021.03.26
15:41
2021.03.26
21:23
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökön üléseztek az Európai Unió állam és kormányfői, a járvány miatt ezúttal is csak az online térben. A találkozó díszvendége, Joe Biden amerikai elnök volt.

A tanácskozáson elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről, a vakcinabeszerzésről és az azt követő gazdasági helyreállításról volt szó. A megbeszélések eredményét az éjszaka folyamán közzétett nyilatkozatukban rögzítették. Ennek értelmében a tanácskozás pénteken már nem folytatódott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását. Azt is közölte, a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezetheti be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-tanusítványt: „A koronavírus lehetőséget ad arra is, hogy hosszasan számba vegyük a digitális zöld tanúsítvány ötletét. Ez egy olyan feladat, amin együtt dolgozhatunk, és közös állásponton lehetünk. Tehát ezt intenzíven megvitatjuk majd a következő hetekben.”

Ursula von der Leyen egyebek mellett arról beszélt, hogy a koronavírus elleni tömeges oltás sokkal gyorsabban menne, ha a oltóanyagokat nagyártó vállalatok betartották volna az unióval kötött beszerzési keretszerződéseiket. Elmondta: az Európai Bizottság szerdán megszigorította az oltóanyagok exportjára vonatkozó szabályozását, további feltételekhez kötötte a kivitel engedélyezését. Az Európai Bizottság elnöke kitért arra is, hogy az amerikai elnökkel folytatott egyeztetésük során az együttműködés fontosságát hangsúlyozták a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a gazdasági helyreállítás terén: „Eddig 88 millió adagot szállítottak nekünk, és 62 millió adagot adtunk be. Összességében, ha megnézzük, akkor Európában a teljes mértékben beoltott emberek száma 18,2 millió. Tehát 4,1 százalék már megkapta az oltás mindkét dózisát.”

Az online tanácskozáson mások mellett részt vett Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök a találkozót megelőzően közösségi oldalára feltöltött videójában úgy fogalmazott, Brüsszel vállalta, hogy a tagállamok számára beszerzi a védőoltásokat. Ha ez a folyamat gyors és sikeres, akkor sok életet menthetünk meg, ha pedig lassú, akkor sok életet veszítünk - véleményezte a helyzetet a magyar miniszterelnök.

Európai Unió
államfő
kormányfő

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.