Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Ünnepélyes megemlékezést tartottak Belgrádban

2019.10.19
23:13
2019.11.16
10:40
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbia békét és szabadságot hirdet - mondta Aleksandar Vučić szerb államfő a Belgrádban megrendezett megemlékezésen, amelyen Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is részt vett.

A Száva központban annak tiszteletére szerveztek ünnepélyt, hogy 75 éve a Josip Broz Tito vezette partizánok és a Vörös Hadsereg bevonult a szerb fővárosba.

Tanjug/Zoran Zestic

A bevonulás rendkívüli teljesítmény volt, és nagyon fontos emlékezni azokra, akik kiharcolták a békét és a szabadságot - mondta ünnepi beszédében Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő. Hozzátette, a 75 évvel ezelőtti eseményekről szóló igazság megőrzésének egyetlen módja az eseményekről való nyílt és őszinte beszélgetés, a megemlékezés. „A legméltóbb megemlékezés azokra, akik életüket adták, akik győztek, az az, hogy beszéljünk arról, ami történt, így őrizzük meg az igazságot” - mondta Medvegyev.

Az orosz kormányfő hangsúlyozta, 75 évvel ezelőtt a szerb és az orosz nép között szoros volt a kapcsolat, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad. Oroszország akkor is és most is Szerbia mellett áll - mondta ünnepi beszédében Dmitrij Medvegyev. Hozzátette: a 75 évvel ezelőtti belgrádi eseményekről tüzijátékkal emlékeznek meg vasárnap Moszkvában.

Tanjug/Zoran Zestic

Aleksandar Vučić szerb államfő ünnepi beszédében hangsúlyozta, Szerbia tudja szabadsága árát, és nem feledi hőseit: „Mi nem vagyunk azok, akik más szabadságát el kívánjuk venni, azért, mert túlságosan becsüljük saját szabadságunkat, minthogy megfosztanánk valakiket attól. De ugyanakkor soha sem hagyjuk, hogy azt elvegyék tőlünk, és hogy csak félig szabadokká tegyenek bennünket, hogy ránk erőszakolják saját érdekeiket, minket pedig megfosszanak saját érdekeinktől. Őrizzük és megőrizzük Szerbiát. Őrizzük és megőrizzük nemzeti érdekeinket. Őrizzük és megőrizzük népünket Koszovón és minden más helyen is, ahol népünk jogait veszélyeztetik.”

Vučić ünnepi beszédében oroszul köszönte meg Medvegyevnek és Putyin orosz elnöknek, hogy Szerbia mellett állnak.

szerb államfő
Dmitrij Medvegyev
orosz kormányfő
megemlékezés
Belgrád
Tito
vörös hadsereg
Aleksandar Vučić

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.