Ugrás a tartalomra

Ünnepi fogadást tartott Zágrábban a Szerb Nemzeti Tanács

2023.01.06
16:36
2023.01.06
18:48
Forrás
Pannon RTV
Szerbiát Ivica Dačić kormányalelnök és külügyminiszter, valamint Tomislav Žigmanov kisebbségi és emberi jogokért felelős tárcavezető képviselte, aki egyébként a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke is.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerint a két ország viszonyát a múltban történt események terhelik meg, ezért valós lépéseket kell tenni, amelyek a megbocsájtáson és a megbékélésen alapulnak.

30 éve nem volt példa arra, hogy a szerb kormány tagjai ilyen számban vettek volna részt a hagyományos karácsonyi fogadáson Zágrábban, amelyet a Horvátországban élő szerb kisebbség nemzeti tanácsa szervezett. Milorad Pupovac úgy fogalmazott, a Horvátországban élő szerbek és a Szerbiában élő horvátok hidat jelentenek a két nemzet között. A Szerb Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, el kell hallgattatni a gyűlölködőket, túl kell lépni a régi megosztottságon és el kell kerülni az újat.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt üzente, ha már együtt kell élnie a két népnek, akkor azt békében kell tenni: „Függetlenül attól, hogy milyen időkben élünk, és függetlenül attól, hogy mi volt néhány évszázada vagy 10 éve vagy 30 éve, foglalkoznunk kell azoknak a kérdéseknek egy részével, amelyek a múltra vonatkoznak, de azoknak a kérdéseknek egy részével is, amelyek a jelenre és a jövőre vonatkoznak. Ezért ma az én üzenetem is itt, a támogatás és a karácsonyi köszöntő mellett az, hogy meg kell találnunk a közös érdeket még akkor is, amikor nem értünk egyet.”

Andrej Plenković horvát miniszterelnökként már nem először vesz részt a szerb kisebbség karácsonyi fogadásán. Abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a megbocsátáson és a megbékélésen alapuló lépéseket kell tenni a szerb és a horvát nép terhelt viszonyának fejlesztése érdekében: Nagy megelégedésemre szolgál, hogy a horvát kisebbség Szerbiában új életet kapott. Új életet az intézményes képviseletben nem csak Tomislav Žigmanov parlamenti képviselői mandátumának köszönhetően, hanem most kormánytagként is. Ez a tény teljes mértékben új. Más mozgási lehetőséget ad, egy más befolyási lehetőséget, a munka egy új dimenzióját a felismerhetőség terén és személyesen önnek és minden horvátnak, akik Szerbiában élnek, lehetőséget ad, hogy kihangsúlyozzák érdekeiket.

A fogadáson részt vett Porfirije szerb pátriárka is, aki úgy fogalmazott, az Istenhez vezető út a hit, de a többi emberhez is ez vezet, a határoktól függetlenül. Hozzátette, Isten népe vagyunk, legyünk az Ő egyháza, mennyei birodalmának polgárai.

Horvátország
Szerb Nemzeti Tanács
Zágráb
Ivica Dačić
Tomislav Žigmanov
Andrej Plenković
karácsony

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.