Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV/Korábbi felvétel

Úri Emese: "Nagy motivációt jelentene, ha elismernék a főállású anya fogalmát

2021.06.24
14:44
2021.06.24
17:19
Forrás
Szerbiai RTV
A kisgyermekes családok támogatásáról szóló törvénymódosításokról beszéltek a köztársasági parlament ülésén.

A Vajdasági Magyar Szövetség fontosnak tartja, hogy korrigáltak bizonyos hibákat, amelyek elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó édesanyákat érintették, akik szülési szabadságuk idején nehézségekbe ütköztek az adófizetés terén. Úri Emese, a VMSZ parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, támogatják a javaslatot, ami a mezőgazdaságban dolgozó nők diszkriminációjának felszámolása érdekében nagyon fontos. Hozzátette, üdvözlendő, hogy konzultáltak az érintett társadalmi rétegekkel és szakemberekkel.

A törvénymódosításban foglaltak végrehajtásához éves szinte mintegy 65 milliárd dinár szükséges évente - ezzel az összeggel pedig jelentősen hozzájárulunk a natalitáshoz Szerbiában - mondta a VMSZ képviselője.

Úri leszögezte: az országnak szüksége lenne egy születés-serkentő stratégiára, sőt nagy motivációt jelentene, ha elismernék a főállású anya fogalmát is.

"Szerbia alkotmánya kimondja, az ország számára fontos a születésről szóló döntés szabadsága, a gyermekek jogai, a szülők jogai és kötelessége, a családok, az anyák és az egyedülálló szülők kiemelt védelme, valamint az állampolgárok és a családok szociális védelme. Mindez nagyon fontos a Szerb Köztársaság számára. Be kell azonban látni, hogy a szülőknek jogaik és kötelezettségeik vannak. Ezért is fontos mindaz a segítség, hogy a gyermekek rendes körülmények között nőhessenek fel, miközben mind a család, mind a társadalom támogatja őket."

Úri Emese
főállású anya
demográfia
támogatás
VMSZ
törvénymódosítás

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű