Ugrás a tartalomra

Vádat emel az izraeli főügyész Netanjahu ellen

2019.11.22
10:38
Forrás
MTI
Az izraeli főügyész vádat emel Benjámin Netanjahu ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

Az ügyvivő miniszterelnök a hivatalban lévő első izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek. A tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

Aviháj Mandelblitt csütörtök esti, az összes helyi televízió élő adásában közvetített beszédében kijelentette, hogy nehéz szívvel, de teljes lelki nyugalommal hozta meg döntését, és meggyőződése, hogy a lehető legnagyobb szakértelemmel járt el. Kijelentette, hogy az utóbbi időkben veszélyes, "a tűzzel játszó" kijelentések hangzottak el az izraeli közbeszédben az igazságszolgáltatási rendszerrel szemben, és alaptalan összeesküvés-elméletek születtek az állam egyik alaprendszere ellen, de mint mondta, az ügyészség a fenyegetések közepette is félelem nélkül, felelősséggel, alaposan és megfontoltan hozta meg döntéseit.

A főügyész hangsúlyozta, hogy a jogrend iránti mély elkötelezettséggel és az ország polgárainak érdekében járt el. "A törvény betartatása nem választás kérdése, nem jobb- vagy baloldali kérdés, nem politikai ügy, hanem kötelességünk, a törvényt betartató intézmények tagjainak a kötelessége" - monda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

A legsúlyosabb, vesztegetés és hivatali visszaélés váddal a négyezres számmal jelölt aktát zárta le az ügyészség. Ez a nyomozás a Bezeq telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos-főrészvényesével, Saul Eloviccsal folytatott ügyleteket tárta fel. Ebben az ügyben a másik fél, az Elovics házaspár is bíróság elé kerül.

A kétezres akta a Jediót Ahronót című újság lapkiadó-tulajdonosával, Arnon Mózesszel folytatott beszélgetések alapján született, amelyek egy részéről hangfelvétellel rendelkezik a rendőrség. A vádirat szerint arról egyeztettek, hogy miként változtassák meg a lap irányvonalát Netanjahu érdekében, és cserébe miféle intézkedésekkel javítja az újság gazdasági helyzetét a kormányfő. Emiatt Arnon Mózesz ellen is vádiratot nyújtott be Mandelblitt vesztegetés vádjával.

A harmadik, az ezres számú akta több százezer sékel értékű ajándékok elfogadása, sőt kérése miatt született. Az "ajándékozási" aktában nem vesztegetés, hanem hivatali vesztegetés és csalás a vád, a bűncselekmény három évvel büntethető. Ez az ügy a bizonyítékok szerint csaknem hétszázezer sékel (mintegy ötvenmillió forint) értékű ajándék átadásáról, illetve elfogadásáról szól, amelyet két milliárdos üzletember, Arnon Milchen és James Packer nyújtott Benjámin és Sara Netanjahunak.

A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint a vádirat benyújtása hatással lehet a politikai patthelyzetre a kormányalakítási nehézségek közepette, és Netanjahu helyzetének gyöngülését okozhatja a politikai küzdőtéren.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Netanjahu puccskísérletnek nevezte az ellene előzőleg bejelentett vádemelést, és korábbi kijelentéseit megerősítve közölte, hogy nem mond le. Televíziós beszédében az ügyvivő kormányfő elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük.

Ártatlanságát hangoztatva piszkos nyomozásról beszélt, a vádemelés bejelentésének időpontját pedig, a kormányalakítási patthelyzetre utalva, politikai indíttatásúnak minősítette. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

Benjámin Netanjahu abszurdnak nevezte az ellene megfogalmazott vádakat, az izraeli jogrendszert, a rendőrséget és az ügyészséget vádolta, számos szerinte hibás nyomozati és ügyészségi döntést hozott fel álláspontja igazolására, és többször kijelentette, hogy véget kell vetni a vádaskodásnak.

Úgy vélte, hogy a rendőrség nyomozói elfogadhatatlan eszközökkel, fenyegetéssel és zsarolással vették rá "hazug vallomásaikra" ellene tanúskodó egykori munkatársait. Szerinte ez a "piszkos nyomozási folyamat" kérdőjeleket vet fel a rendőrséggel és az ügyészséggel szemben, megrázza az izraeliek tömegeit, akik jogosan vesztik el a hitüket ebben az intézményben.

Vélekedése szerint Aviháj Mandelblitt főügyész nem állt ellen a megbuktatása érdekében rá nehezedő nyomásnak. Netanjahu független bizottság felállítását sürgette az ügyeiben folytatott nyomozás hiányosságainak feltárására, mint mondta "a nyomozókat kell nyomozni".

"Nem hagyom, hogy a hazugság nyerjen. Továbbra is odaadóan vezetem ezt az országot" - hangoztatta beszédének végén.

Benjámin Netanjahu
vádemelés
vesztegetés
hivatali visszaélés
puccskísérlet

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.