Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Vádemelési eljárás indul Trump ellen

2019.09.25
00:27
2019.09.25
00:33
Forrás
Euronews, 24.hu
Elindul a Donald Trump amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárás – jelentette be kedden Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti elnöke.

Az eljárásban azt vizsgálják, hogy Trump amerikai elnökként gyakorolt-e politikai nyomást Ukrajnára.

Trump korábban elismerte, hogy politikai vetélytársáról, Joe Bidenről, illetve fiáról tárgyalt az ukrán elnökkel, és bejelentette, hogy közzéteszi telefonbeszélgetései leiratát. Az AP amerikai hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva kedden közölte, hogy Trump 400 millió dollár ukrajnai segély befagyasztását rendelte el néhány nappal azelőtt, hogy felhívta  Zelenszkijt.

Az ún. „impeachment”, vagyis visszahívási vagy vádemelési eljárás során eddig egyetlen amerikai elnököt sem távolítottak el hivatalából.

Hasonló eljárás indult 1974-ben a Watergate-botrány után Richard Nixon ellen, de megszakadt, mert az elnök lemondott.

Bill Clinton ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítottak eljárást, akit végül felmentettek.

Donald Trump
Egyesült Államok
amerikai
elnökhelyettes
eljárás
vádemelés

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.