Ugrás a tartalomra

Vajdasági központi megemlékezés március 15-én (videó)

2017.03.15
21:10
Megvan az erős Magyarország, és ez azért fontos, mert egyetemes magyar nemzetben gondolkodunk, és akkor tudunk megmaradni, ha minden egyes nemzetrésze megmarad - hangsúlyozta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a szabadkai Jadran színpadon, ahol megtartották a március 15-ei vajdasági központi megemlékezést
Megvan az erős Magyarország, és ez azért fontos, mert egyetemes magyar nemzetben gondolkodunk, és akkor tudunk megmaradni, ha minden egyes nemzetrésze megmarad - hangsúlyozta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a szabadkai Jadran színpadon, ahol megtartották a március 15-ei vajdasági központi megemlékezést. Hozzátette, ehhez két dolog kell, szuverén Magyarország, és az, hogy az adott nemzetrészek képesek legyenek értékeinek és érdekeinek kifejezésére. Március 15-e a nemzet szívének ünnepe, ami nélkül nincs semmi sem. Ha nem dobog bátor, igaz, a hazáért, a magyarságért, a polgárosodásért, a függetlenségért, az önrendelkezésért harcolni kész szív, akkor nincs mit megmenteni - hangsúlyozta a rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. marcius 15 jadran unneplok kozonseg Erős és szervezett a magyar közösség Délvidéken - húzta alá Semjén Zsolt. Meg tudja szervezni saját kulturális autonómiáját, és komolyan veszik Belgrádban. Fontos az identitás megőrzése és az erős gazdasági támogatás, ezért indították az 50 milliárd forintos támogatást - emelte ki a magyar miniszterelnök-helyettes. Hozzáfűzte, ezt Vajdaságban sikeresen bonyolítják le. „A délvidéki magyarság az egész kárpát-medencei magyarság számára példát jelent, mégpedig azért, mert ami itt történik, az kihatással van és példaértékű az egész kárpát-medencei magyarság számára. Az a helyzet, hogy nem mertük gondolni például a miloševiči időben azt, hogy a kulturális autonómia ténylegesen a Délvidéken fog megvalósulni, és ez megtörtént, és ez segítség a felvidékieknek, az erdélyieknek és a kárpátaljaiaknak is.” marcius 15 jadran semjen zsolt Ma, 2017. március 15-én különös keresztútján állunk újra az időnek, az európai történelemnek, a szülőföldünkön alakuló eseményeknek: meg kell tartanunk nemzeti identitásunkat, amiért harcba mentek március idusának hősei - mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke kiemelte, meg tudtuk tartani önmagunkat, miközben a vérző Magyarország és a diktatúrák idejét éltük át; mindezen történelmi események, tragédiák, veszteségek ideje alatt és a múló évek között kitartó, alapos munkával, emberséggel, a jó szomszédságba vetett hittel keményen és elszántan követtük a haza bölcsének tanítását, miszerint semmiről, amit megszereztünk, nem mondhatunk le. „A döntések, amiket meghozunk, nem alapulhatnak pillanatnyi szeszélyen, egyéni szimpátián, nem alapulhatnak mindig a szívünk tetszése szerint, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy közösen és jó döntést hozzunk. Jónak és közösnek pedig csak az számít, amivel megtartjuk erőnket, haladni tudunk, és fel nem adunk semmit abból, amiért a márciusi ifjak, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei az életüket adták, amire az életüket áldozták. Isten éltesse a nemzetet, Isten éltesse a vajdasági magyar közösséget!” marcius 15 jadran pasztor istvan A rendezvényt Tisztelet a bátraknak címmel ünnepi műsor zárta. marcius 15 jadran musor



Pásztor István
Semjén Zsolt
március 15.
Jadran Színpad

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.