Ugrás a tartalomra
Tanjug/Peter Nicholls/Pool via AP

Vakcinát és tanulási lehetőséget nyújtanak a G7 országai

2021.06.12
13:29
Forrás
Euronews.com
Több kétoldalú tárgyalás is lezajlott az elmúlt napokban Cornwallban, ahol pénteken a királynő és a trónörökös is fogadta az egybegyűlt politikusokat.

Károly walesi herceg arról beszélt ebből az alkalomból, hogy ez a szörnyű járvány bebizonyította - ha ugyan szükség volt erre egyáltalán -, hogy milyen gyors és hatékony tud lenni a globális válságkezelés, ha a politikai akarat, az üzleti találékonyság és a társadalmi aktivitás összeadódik.

A környezetvédelem, a gazdaság talpra állítása, ennek kapcsán bizonyos érdekellentétek feloldása mellett szó esett mindennek a társadalmi vonatkozásairól is. Ez a találkozó konkrét kérdéseket is felvet, például, hogy többet kell tenni a nemek egyenjogúságának érvényesítéséért a többi között a lányok iskoláztatásával.

A brit kormányfő be is jelentett egy 430 millió fontos programot annak érdekében, hogy a szegény országokban is minél több lány járhasson iskolába. Az értekezlet célként fogalmazza meg, hogy első körben legalább 40 millió olyan lányt kell hozzásegíteni a tanuláshoz, akiknek ez ma még elképzelhetetlen.

A másik, amire Boris Johnson és Joe Biden amerikai elnök is ígéretet tett, az, hogy a világ vezető gazdasági hatalmai egymilliárd adag vakcinát adományoznak a szegény országoknak, hogy ott is be tudják oltani a lakosságot. Az ennek támogatására még tavaly indított nemzetközi COVAX program egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

G7 csúcs
G-7
G7
Boris Johnson
Ursula von der Leyen
Erzsébet királynő
Károly herceg
Nagy-Britannia
Amerikai Egyesült Államok

Most

12:57, Frissítve: 13:03

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.