Ugrás a tartalomra
Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Válaszlépéseket helyezett kilátásba Vučić, ha Koszovó tovább provokál

2021.09.20
19:18
2021.09.20
20:10
Forrás
Pannon RTV
Amennyiben Priština továbbra is provokálja a koszovói szerbeket, Szerbia válaszlépéseket tesz majd, elsősorban gazdasági és politikai szempontból - ezt a szerb államfő mondta.

Aleksandar Vučić a Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal, Miroslav Lajčákkal tárgyalt a koszovói válságról. A találkozót követően a szerb államfő sajtótájékoztatón számolt be mindarról, ami Koszovó északi részén történik. Vučić azt üzente, amennyiben a nemzetközi közösség nem védi meg a Koszovó északi részén élő szerbeket, kénytelen lesz ezt Szerbia megtenni. A béke megőrzése azonban a legfontosabb - tette hozzá.

Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Aleksandar Vučić szerint ez volt az egyik legnehezebb nap Koszovóban. Hozzátette, hogy a helyzet nagyon súlyos. A szerb köztársasági elnök szerint már vasárnap este tudták, mit tervez Priština. Ez a hatodik behatolás Koszovó északi részébe, de ez az eddigi legbrutálisabb - mondta Aleksandar Vučić. Emlékeztetett arra, hogy Priština nem teljesíti a Belgráddal kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeit. Két megállapodásunk volt, 2011-ből és 2016-ból, ezekben több megegyezés a szabad mozgásra vonatkozik - magyarázta a szerb elnök. Egy vranjei rendszámú mentőautó képét is megmutatta az államfő. Hozzátette: „Ők megállították ezt a járművet, ellenőrizték az utasokat, aztán levették a rendszámtáblákat. Levették egy szuverén, nemzetközileg elismert ország rendszámtábláit, amely az ENSZ tagországa, csak azért, mert nekik ezek a táblák nem tetszenek, meg azért, mert mi nekik matricákat ragasztunk fel, ők meg leveszik a tábláinkat.”

Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Priština alapvető kötelezettsége a Szerb Községek Közösségének megalakítása volt. Nem teljesítettek semmit - emlékeztetett Vučić. Szerbia türelme gyakorlatilag végtelen, de a koszovói szerbeket kötelessége megvédenie azoknak, akiknek ez a feladata. Az államfő arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy amennyiben Priština nem tartja tiszteletben a brüsszeli megállapodásokat, akkor nincs értelme a további tárgyalásoknak, ne hitegessék, és ne csapják be állandóan Szerbiát: „Amennyiben folytatódik a szerb nemzetiségű polgárok vagyonának és személyi biztonságának veszélyeztetése Koszovó északi részén, felszólítjuk majd a KFOR-t és a NATO-t, hogy a hatáskörüknek megfelelően járjanak el, és óvják meg a szerbek életét és vagyonát Koszovóban. Ami viszont teljesen biztos, amit már számos alkalommal elmondtunk, hogy a 2004-es pogrom, a szerbek feletti erőszakhullám, és a szerbek elüldöztetésének megismétlődését nem fogjuk megengedni.”

Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Vučić ugyanakkor arra kérte a koszovói szerbeket, hogy ne üljenek föl a prištinai vezetők provokációinak, és tüntessenek békésen, incidensek nélkül.

Ugyanakkor a nap folyamán a koszovói rendőrség könnygázt vetett be a tüntető szerbek ellen. A szerb közmédia azt írja, a Brnjak nevű adminisztratív pontnál könnygázt vetett be a koszovói rendőrség, hogy feloszlassák a békésen tüntető szerbeket. A demonstrálók ennek ellenére sem hagytak fel a tüntetéssel.

Pristina
Belgrád
Szerbia
Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.