Ugrás a tartalomra

Válaszlépéseket helyezett kilátásba Vučić, ha Koszovó tovább provokál

2021.09.20
19:18
2021.09.20
20:10
Forrás
Pannon RTV
Amennyiben Priština továbbra is provokálja a koszovói szerbeket, Szerbia válaszlépéseket tesz majd, elsősorban gazdasági és politikai szempontból - ezt a szerb államfő mondta.

Aleksandar Vučić a Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal, Miroslav Lajčákkal tárgyalt a koszovói válságról. A találkozót követően a szerb államfő sajtótájékoztatón számolt be mindarról, ami Koszovó északi részén történik. Vučić azt üzente, amennyiben a nemzetközi közösség nem védi meg a Koszovó északi részén élő szerbeket, kénytelen lesz ezt Szerbia megtenni. A béke megőrzése azonban a legfontosabb - tette hozzá.

Aleksandar Vučić szerint ez volt az egyik legnehezebb nap Koszovóban. Hozzátette, hogy a helyzet nagyon súlyos. A szerb köztársasági elnök szerint már vasárnap este tudták, mit tervez Priština. Ez a hatodik behatolás Koszovó északi részébe, de ez az eddigi legbrutálisabb - mondta Aleksandar Vučić. Emlékeztetett arra, hogy Priština nem teljesíti a Belgráddal kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeit. Két megállapodásunk volt, 2011-ből és 2016-ból, ezekben több megegyezés a szabad mozgásra vonatkozik - magyarázta a szerb elnök. Egy vranjei rendszámú mentőautó képét is megmutatta az államfő. Hozzátette: „Ők megállították ezt a járművet, ellenőrizték az utasokat, aztán levették a rendszámtáblákat. Levették egy szuverén, nemzetközileg elismert ország rendszámtábláit, amely az ENSZ tagországa, csak azért, mert nekik ezek a táblák nem tetszenek, meg azért, mert mi nekik matricákat ragasztunk fel, ők meg leveszik a tábláinkat.”

Priština alapvető kötelezettsége a Szerb Községek Közösségének megalakítása volt. Nem teljesítettek semmit - emlékeztetett Vučić. Szerbia türelme gyakorlatilag végtelen, de a koszovói szerbeket kötelessége megvédenie azoknak, akiknek ez a feladata. Az államfő arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy amennyiben Priština nem tartja tiszteletben a brüsszeli megállapodásokat, akkor nincs értelme a további tárgyalásoknak, ne hitegessék, és ne csapják be állandóan Szerbiát: „Amennyiben folytatódik a szerb nemzetiségű polgárok vagyonának és személyi biztonságának veszélyeztetése Koszovó északi részén, felszólítjuk majd a KFOR-t és a NATO-t, hogy a hatáskörüknek megfelelően járjanak el, és óvják meg a szerbek életét és vagyonát Koszovóban. Ami viszont teljesen biztos, amit már számos alkalommal elmondtunk, hogy a 2004-es pogrom, a szerbek feletti erőszakhullám, és a szerbek elüldöztetésének megismétlődését nem fogjuk megengedni.”

Vučić ugyanakkor arra kérte a koszovói szerbeket, hogy ne üljenek föl a prištinai vezetők provokációinak, és tüntessenek békésen, incidensek nélkül.

Ugyanakkor a nap folyamán a koszovói rendőrség könnygázt vetett be a tüntető szerbek ellen. A szerb közmédia azt írja, a Brnjak nevű adminisztratív pontnál könnygázt vetett be a koszovói rendőrség, hogy feloszlassák a békésen tüntető szerbeket. A demonstrálók ennek ellenére sem hagytak fel a tüntetéssel.

Pristina
Belgrád
Szerbia
Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.