Ugrás a tartalomra

Választásokat tartanak Japánban

2022.07.10
09:42
2022.07.10
09:48
Forrás
Szerbiai RTV
Parlamenti felsőházi választásokat tartanak Japánban, két nappal a volt miniszterelnök Abe Sindzó megdöbbentő meggyilkolása után.

Japán legbefolyásosabb 21. századi politikusát kampánybeszéde közben ölték meg Nara városában. A választások előtti kampány középpontjában az infláció problémájának megoldása, valamint az alkotmány pacifista rendelkezésének esetleges felülvizsgálata állt. A mai japán választás bizonyos értelemben a volt miniszterelnök meggyilkolásának árnyékában zajlik, aki a leghosszabb ideig állt az állam élén a japán demokrácia történetében. Másrészt a merénylet növelte a hazai és külföldi közvélemény választás iránti érdeklődését, mert rendkívül fontos, hogy békében és nagy részvétel mellett teljen, és eloszlassa azt a benyomást, hogy Abe meggyilkolása tulajdonképpen a demokrácia és a szólásszabadság elleni támadás volt.

Japán
Abe Sindzó

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.