Ugrás a tartalomra

Választásokat tartottak Koszovóban

2023.04.23
15:22
2023.04.24
08:00
Forrás
Szerbiai RTV
Rendkívüli önkormányzati választásokat tartottak négy észak-koszovói településen, miután novemberben lemondtak az észak-koszovói szerb többségű községek vezetői.

Reggel 7 órakor megnyitottak a szavazóhelyek, az urnák az erre a célra előkészített konténerekben találhatóak, amelyeket fegyveres őrök biztosítanak.

A négy községben összesen tíz jelölt száll versenybe a polgármesteri posztért, közülük csak egy szerb, a többiek albán nemzetiségűek.

A Szerb Lista tagjai bojkottálják a voksolást, ahogy mondják, addig nem térnek vissza az önkormányzati szerepvállaláshoz, amíg a pristinai döntéshozók nem alakítják meg a Szerb Községek Közösségét. Belgrád a választások bojkottálására szólította fel a helyi szerbeket, míg Pristina a tömeges részvételre kérte őket. 

Aleksandar Vučić szerb államfő a boszniai Donja Gradina településen azt mondta, azoknak a kormányát akarják létrehozni és megerősíteni Koszovóban, akik a szavazatok egy-két százalékát sem tudják megszerezni, és akik nem is élnek Észak-Koszovóban. Ehhez kívánják megkapni a szerb nép jóváhagyását és hozzájárulását - hangsúlyozta Vučić, majd hozzátette, büszkén mondhatja, eddig csak mindössze néhány szerb ment ki szavazni a négy községben.

Koszovó
választás
bojkott
urna

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.