Ugrás a tartalomra

A választásokról volt szó a szerbiai parlamentben

2020.05.10
18:20
2020.05.21
11:21
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a köztársasági képviselők megválasztásáról és a helyi választások lebonyolításáról, valamint a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény módosítását a szerbiai parlament.

Erre a járványügyi helyzet alakulása miatt volt szükség. Maja Gojković a köztársasági képviselőház elnöke kiemelte, hogy a voksoláson csak az indulhat, aki teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. A választásokat egyébként június 21-én tartják Szerbiában. A lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény módosítása értelmében 30 ezerről 50 ezer dinárra emelték meg a pénzbírságok minimális összegét abban az esetben, ha valaki megsérti a járványügyi előírásokat.

Ma arról is vitáztak a képviselőházban, hogy a közjegyzőkön kívül ezentúl az önkormányzati és városi adminisztrációban dolgozók is hitelesíthessék majd a pártok választásokon való indulásához szükséges támogatói aláírásokat. A képviselők szerint ezt a jelenlegi járványhelyzet is indokolja. Marko Atlagić, képviselő, Szerb Haladó Párt: „Egészségügyi okokból van erre szükség. Nem csupán azért, hogy minél több politikai szereplőnek legyen lehetősége arra, hogy összegyűjtse és lehitelesítse a szükséges aláírásaikat.”

Aleksandar Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője elmondta, hogy a választási rendszer valóban változtatásra szorul. „A szerbiai választási rendszert valóban meg kell változtatni. Jobbá kell tenni. Mindezt a szerbiai polgárok akarata alapján. Illetve azon politikai erők közötti megegyezés alapján, amelyek a szerbiai parlamentben képviselik az embereket.”

Miladin Ševarlić független képviselő az ülésről kivonulva bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd, amiért a képviselőtársait nem sikerült meggyőznie arról, hogy vitassák meg Szerbia területi integritásának kérdését. A Szerb Haladó Párt köztársasági frakcióvezetője, Aleksandar Martinović és párttársa, Sandra Božić is éhségsztrájkba kezdtek, ők azonban egy másik okból kifolyólag, Boško Obradović erőszakos megnyilvánulásai miatt. Egyébként a Dveri elnöke is ételmegvonással tiltakozott a parlament előtt. Ő előzőleg azt nyilatkozta, hogy pártja bojkottálja a soron következő választásokat.

A szerbiai többszintű voksolás időpontjáról és annak biztonságos lebonyolításáról egyébként még május negyedikén egyeztetett Aleksandar Vučić szerb államfő azon politikai pártok képviselőivel, akik addig jelezték a voksoláson való részvételi szándékukat. Szerbia elnöke akkor azt mondta, hogy májusban még valószínűleg nem lehet majd nagyobb kampányrendezvényeket szervezni. Pásztor István, a VMSZ elnöke a május eleji egyeztetést követően a Pannon RTV-nek nyilatkozva elmondta, fontos betartani a társadalmi érintkezés aktuális szabályait. „Ehhez kell majd alkalmazkodnia mindenkinek. Mi készek vagyunk ezeket a szabályokat és előírásokat is betartani.”

A választás folyamán az egészségügyi szakemberek ajánlásait be fogják tartani - erről Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke is beszélt a szerb közmédiában. Kiemelte, a helyiségeket szellőztetik majd, betartják az emberek közötti ajánlott távolságtartást, és a maszk, valamint a kesztyű viselete is kötelező lesz.

választások
parlament
Szerbia
éhségsztrájk
Választások 2020

Most

15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.