Ugrás a tartalomra
Tanjug/Atomic Energy Organization of Iran via AP

Van esély egy új iráni atomalkura

2021-02-21
10:15
Forrás
Euronews.com
Iránba utazott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elnöke, hogy a helyszínen bizonyosodjon meg arról, Teherán nem készít atomfegyvert, illetve ahhoz szükséges finomságú uránt sem dúsít.

Ez ugyanis alapfeltétele a 2015-ös atomalku újjáélesztésének. Rafael Grossi több erőművet és katonai bázist is meglátogat majd, személyesen tárgyal az iráni atomügynökség vezetőjével és Hasszán Rohani egyik alelnökével.

Ez szinte az utolsó pillanat a megegyezésre, a perzsa vezetés ugyanis decemberben jelezte: haza fogja küldeni a nemzetközi megfigyelőket, ha a nyugati nagyhatalmak nem oldják fel az olajkereskedelmet és a bankszektort sújtó szankciókat február 23-ig.

Az atomalku Barack Obama elnökségének legnagyobb diplomáciai sikere volt, egy évvel később azonban utódja, Donald Trump kilépett a megegyezésből, amely így értelmét vesztette. Joe Biden már januári beiktatása után arról beszélt, hogy jó viszonyt szeretne ápolni Iránnal és hajlandó újra aláírni a nukleáris leszerelésről szóló egyezményt, amennyiben Teherán minden korábbi vállalásának eleget tesz.

Irán
iráni atomprogram
iráni

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.