Ugrás a tartalomra

Várady Tibor: A történet itt véget ért - elutasították a perújrafelvételi kérelmet (videó)

2017.03.10
11:50
A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön elutasította azt a beadványt, amelyben Bosznia-Hercegovina a Szerbia ellen népirtás vádjával indított per újratárgyalását indítványozta
A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön elutasította azt a beadványt, amelyben Bosznia-Hercegovina a Szerbia ellen népirtás vádjával indított per újratárgyalását indítványozta. Az újratárgyalást Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja kezdeményezte. Az indítvány elutasítását többek között Igor Crnadak bosnyák külügyminiszter, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is sikernek könyvelte el. Eközben Bakir Izetbegović a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a bíróság becsukta a kaput az igazság előtt. A hágai Nemzetközi Bíróság 2007. február 26-án mentette fel a srebrenicai népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Ezt az ítéletet támadta meg Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja, Bakir Izetbegović. Az indítványt azonban a bíróság elvetette. Ezt többen sikerként könyvelték el. Igor Crnadak, külügyminiszter, Bosznia-Hercegovina: „Számomra ez mindenekelőtt a daytoni Bosznia-Hercegovina győzelme. Bebizonyosodott, hogy Bosznia-Hercegovina csak akkor működik, ha mindenkihez ragaszkodunk, ha közös döntéseket hozunk, amikor a párbeszéden alapuló elvek szerint döntünk, nem pedig egyesek mások feletti döntése alapján. Véleményem szerint ennek hosszú távú pozitív eredménye lesz.”Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint bebizonyosodott, hogy hatalommal való visszaélés történt az ítélet megtámadásakor. Hangsúlyozta, ez nem maradhat büntetlenül. „Felszólítom a boszniai Szerb Köztársaság ügyészségét, mivel Bosznia-Hercegovina ügyészségében nincs bizalmam, hogy Softić ellen indítson büntetőeljárást hatalommal való visszaélés miatt.” Az újratárgyalását Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja kezdeményezte, aki a hágai Nemzetközi Bíróság döntését követően sajtótájékoztatón reagált. „Számomra ez egy hatalmas csapás, mint bosnyáknak és mint politikusnak, de sokkal rosszabb lenne, ha nem próbáltuk volna meg, ha előre belenyugodtunk volna, hogy nincs igazság, és hogy felülkerekednek a számítgatók, illetve a nagyok szőnek igazságot a kicsiknek és így tovább.” Az indítványt a szerb és a horvát társelnök nem támogatta. Várady Tibor nemzetközi jogász szerint a történet itt véget ért. „A hágai bíróságnak ez a döntése, habár formális okokra hivatkozik, de ennek van egy jelzése is. A jelzés az, hogy most már vegyük tudomásul, hogy vége van a háborúnak. Ez a konfliktus befejeződött, és most már más irányba kell fordulni.” A Nemzetközi Bíróság tíz évvel ezelőtt mentette fel Szerbiát a boszniai Srebrenicában véghezvitt népirtás kollektív bűnössége alól. Az 1992–1995-ös boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,5 milliós ország lakosságának a fele bosnyák, 30 százaléka szerb, 15 százaléka pedig horvát nemzetiségű.
Hága
elutasítás
perújrafelvétel
Várady Tibor

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.