Ugrás a tartalomra

Várady Tibor: A történet itt véget ért - elutasították a perújrafelvételi kérelmet (videó)

2017.03.10
11:50
A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön elutasította azt a beadványt, amelyben Bosznia-Hercegovina a Szerbia ellen népirtás vádjával indított per újratárgyalását indítványozta
A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön elutasította azt a beadványt, amelyben Bosznia-Hercegovina a Szerbia ellen népirtás vádjával indított per újratárgyalását indítványozta. Az újratárgyalást Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja kezdeményezte. Az indítvány elutasítását többek között Igor Crnadak bosnyák külügyminiszter, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is sikernek könyvelte el. Eközben Bakir Izetbegović a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a bíróság becsukta a kaput az igazság előtt. A hágai Nemzetközi Bíróság 2007. február 26-án mentette fel a srebrenicai népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Ezt az ítéletet támadta meg Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja, Bakir Izetbegović. Az indítványt azonban a bíróság elvetette. Ezt többen sikerként könyvelték el. Igor Crnadak, külügyminiszter, Bosznia-Hercegovina: „Számomra ez mindenekelőtt a daytoni Bosznia-Hercegovina győzelme. Bebizonyosodott, hogy Bosznia-Hercegovina csak akkor működik, ha mindenkihez ragaszkodunk, ha közös döntéseket hozunk, amikor a párbeszéden alapuló elvek szerint döntünk, nem pedig egyesek mások feletti döntése alapján. Véleményem szerint ennek hosszú távú pozitív eredménye lesz.”Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint bebizonyosodott, hogy hatalommal való visszaélés történt az ítélet megtámadásakor. Hangsúlyozta, ez nem maradhat büntetlenül. „Felszólítom a boszniai Szerb Köztársaság ügyészségét, mivel Bosznia-Hercegovina ügyészségében nincs bizalmam, hogy Softić ellen indítson büntetőeljárást hatalommal való visszaélés miatt.” Az újratárgyalását Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja kezdeményezte, aki a hágai Nemzetközi Bíróság döntését követően sajtótájékoztatón reagált. „Számomra ez egy hatalmas csapás, mint bosnyáknak és mint politikusnak, de sokkal rosszabb lenne, ha nem próbáltuk volna meg, ha előre belenyugodtunk volna, hogy nincs igazság, és hogy felülkerekednek a számítgatók, illetve a nagyok szőnek igazságot a kicsiknek és így tovább.” Az indítványt a szerb és a horvát társelnök nem támogatta. Várady Tibor nemzetközi jogász szerint a történet itt véget ért. „A hágai bíróságnak ez a döntése, habár formális okokra hivatkozik, de ennek van egy jelzése is. A jelzés az, hogy most már vegyük tudomásul, hogy vége van a háborúnak. Ez a konfliktus befejeződött, és most már más irányba kell fordulni.” A Nemzetközi Bíróság tíz évvel ezelőtt mentette fel Szerbiát a boszniai Srebrenicában véghezvitt népirtás kollektív bűnössége alól. Az 1992–1995-ös boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,5 milliós ország lakosságának a fele bosnyák, 30 százaléka szerb, 15 százaléka pedig horvát nemzetiségű.
Hága
elutasítás
perújrafelvétel
Várady Tibor

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű