Ugrás a tartalomra

Várhelyi: Két csatlakozási klaszter megnyitását támogatja Szerbia esetében az EB

2021.10.19
16:47
2021.10.19
20:39
Forrás
Szerbiai RTV
Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos az Európai Parlament Külügyi Bizottságának mutatta be a Szerbiáról szóló országjelentést.

Az Európai Bizottság most a 3-as számú, versenyképességre és növekedésre, valamint a 4-es számú, elsősorban környezetvédelmi témákra fókuszáló klaszter megnyitását javasolta.

Várhelyi Olivér közölte, Szerbiának további lépéseket kell tennie a jogállamiság, a korrupció elleni harc és a média szabadsága terén. A bővítési biztos kiemelte, Belgrád és Pristina kapcsolatának normalizálása is fontos kérdés a csatlakozás során.

Kézhez kapta a Szerbiáról szóló országjelentést Ana Brnabić. A szerb miniszterelnöknek Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője adta át az Európai Bizottság éves jelentését. A Szerbia integrációs előrelépéséről szóló dokumentum kézbesítésénél jelen volt Jadranka Joksimović, az európai integrációval megbízott miniszteri tárca vezetője is.

Jadranka Joksimović, az európai integrációval megbízott miniszteri tárca vezetője: „Azt kell mondanom, hogy ez az országjelentés az utóbbi évek jobb jelentései közé tartozik. Ez egy eszköz, amely leíró jegyekkel osztályoz minden ágazatot: a politikát, a közgazdaságot és a közigazgatást. Egyidejűleg egy betekintést, benyomást nyújt arról, hogy az ország, amely az unióba való belépés küszöbén van, milyen elkötelezettséggel és mennyire motiváltan hajtja végre a reformokat.”

Európai Bizottság
klaszter
Európai Unió
Szerbia
Várhelyi Olivér

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.