Ugrás a tartalomra

Várhelyi: a Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata

2022.12.05
17:58
2022.12.05
21:01
Forrás
MTI
A Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata: az a térség, ahonnan Európa más útvonalakon, más szállítóktól sokkal megbízhatóbb módon tud energiához jutni - nyilatkozta az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja.

Várhelyi Olivér, miután részt vett a magyar Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén, közölte a keddi tiranai nyugat-balkáni uniós csúcs kapcsán, hogy a helyszínválasztás jól mutatja azt a változást, hogy a bővítés ügye az unió számára a három legfontosabb ügy egyikévé vált. A találkozó kézzel fogható eredményének nevezte, hogy megállapodást írnak alá a mobilszolgáltatók képviselői annak érdekében, hogy a térség és az Európai Unió közti roamingdíjakat jövő nyártól eltöröljék. Kijelentette: Európa nem tud a világméretű versenyben továbblépni a Nyugat-Balkán teljes integrálása nélkül, és nem fogja tudni megvédeni saját regionális geopolitikai érdekeit sem.

Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozóján, Tiranában egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Európai Tanács tájékoztatója szerint ez lesz az uniós és nyugat-balkáni vezetők első olyan csúcstalálkozója, amelyre a nyugat-balkáni térségben kerül sor. A csúcstalálkozó jó alkalmat kínál az EU és a Nyugat-Balkán - mint vitathatatlan uniós perspektívával rendelkező térség - közötti stratégiai partnerség kulcsfontosságú voltának megerősítésére - olvasható a tanács honlapján.

Várhelyi Olivér
Nyugat-Balkán
Európa

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.