Ugrás a tartalomra

Várhelyi Olivér: Az Európai Bizottság fel kívánja gyorsítani a nyugat-balkáni bővítés folyamatát

2020.02.11
16:25
Forrás
MTI
Az EB megtartaná annak a valóságos és hiteles lehetőségét, hogy a térség országai csatlakozzanak az Európai Unióhoz - közölte Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos Strasbourgban.

Az Európai Bizottság felgyorsítaná és dinamikussá tenné a nyugat-balkáni bővítés folyamatát, valamint megtartaná annak a valóságos és hiteles lehetőségét, hogy a térség országai csatlakozzanak az Európai Unióhoz - közölte Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyen a bővítési folyamat reformjáról szóló bizottsági előterjesztésről folytattak vitát. A bővítési biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság számára nagyon fontos a teljes uniós elkötelezettség a nyugat-balkáni bővítés perspektíváját illetően, az Európai Uniónak erre vonatkozóan "egy hangon kell megszólalnia". Fontosnak nevezte, hogy megfelelően tervezhető legyen a folyamat mindkét fél részére. Egyértelműen meghatározott feltételek kellenek, vagyis tudni kell, hogy a megtett lépések, vagy azok elmaradása milyen következményekkel járnak.

Várhelyi Olivér kifejtette: „A javaslat célja, hogy hiteles uniós perspektívát állítson helyre a Nyugat-Balkán részére, és egyértelművé tegye, hogy a bizottság számára, és az unió egésze számára fő prioritás, hogy stabilitás, béke és jólét érvényesüljön abban a régióban. Ebből a szempontból a bővítés kulcsfontosságú politikai projekt. Egy határozott, érdem alapú, teljes tagságot kilátásba helyező kitekintés. Ez egy geostratégiai befektetés, amelyet meg kell tennünk, és reméljük, hogy a tagállamok partnerek lesznek ebben.”

Deli Andor fideszes EP-képviselő hozzászólásában reményét fejezte ki, hogy az új módszertan ösztönzőleg fog hatni a csatlakozási tárgyalásokra és felgyorsítja az integrációs folyamatot. Fontosnak nevezte, hogy egy-egy csatlakozási fejezet lezárását követően a területre vonatkozó EU-s alapok is hozzáférhetők lesznek, kézzel foghatóvá téve az uniós tagság előnyeit. Az új módszertan egyik nagy előnye, hogy rugalmasan alkalmazható azon országok esetében is, mint például Szerbia, melyek már régebben megkezdték a tárgyalási folyamatot - tette hozzá Deli Andor.

Várhelyi Olivér
Európai Bizottság
Európai Unió

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.